- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore: Đukanović kršio Ustav

© Sputnik / Facebook/Sputnjik Srbija / snimak sa ekranaMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Ustavni odbor Skupštine Crne Gore većinom glasova je podržao Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav Crne Gore. Ustavni odbor će obavijestiti Skupštinu da je sedam članova odbora bilo za, a pet protiv inicijative.
Predlog je podnijela Socijalistička narodna partija (SNP).
Dragan Ivanović (SNP) je, obrazlažući predlog, rekao da se predsjednik Đukanović pojavio na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita Joanikija što je dalo povod velikom broju građana da dođu tamo.
Ivanović tvrdi da je to uvećalo problem i, ako tim aktivnostima rukovodi predsjednik ili njegov savjetnik Veljović, izazvalo strah da će se tamo desiti nešto što ne bi bilo dobro za sve građane.
Ivanović je istakao da je Mitropolija crnogorsko-primorska, shvatajući situaciju, zamolila vjernike da ne dolaze na ustoličenje.
Vladimir Martinović, poslanik Demokratske Crne Gore, rekao je da je Đukanović prekršio Ustav i da su on i njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović činili sve da dođe do haosa.
Dodao je da su "propali pučisti" pokazali nemoć, ali da to ne znači da odgovorni za podstrekavanje nemira ne treba da odgovaraju.
"Pozivaju na odvojenost crkve i države, a crkva ih je sastavila"
Predrag Sekulić (DPS) kazao je da su motivi predlagača isključivo politički. Kazao je da konstituenti vlasti nemaju ništa zajedničko osim mržnje prema DPS-u i Đukanoviću.
"Čudi me da se sad pozivaju na odvojenost crkve i države, a crkva ih je sastavila", rekao je Sekulić.
Dodao je da Cetinjski manastir istorijski nije bio mjesto za ustoličavanje, ali je došla instrukcija od "Srbijanske pravoslavne crkve".
Poručio je da se odgovornost ne prebacuje na Đukanovića, već je isključivo odgovornost na Vladi i SPC.
Predsjednica Ustavnog odbora Simonida Kordić pojasnila je da je termin "Srbijanska pravoslavna crkva", koji koristi Sekulić, politički jer on time želi da ukaže da je to crkva samo jedne države, što nije tačno.
Sekulić je odgovorio da je to crkva koja je klela narod po Crnoj Gori.
Branko Radulović (PzP) upozorio je da postoji latentna opasnost da se Crna Gora troši ekonomski, zdravstveno...
"Jedan od naših najvećih problema je Đukanović. To govorim 30 godina. Lupao sam mu tužbe, htio fizički da se obračunamo...Ima argumentacije da ga sudovi pošalju đe mu je mjesto, moje će ga tužbe poslati tamo", rekao je Radulović.
Dodao je da Đukanović ne može da predstavlja Crnu Goru kako je predstavlja.
"Od kad je postao predsjednik nema dana da nije učinio nešto protiv Crne Gore. Ne mogu da se sjetim ičega ljudskog, državničkog da je uradio", kazao je Radulović.
Radulović je kazao da je dobio informaciju da je u garaži viđeno da je gepek "Majbaha", kojeg koristi Đukanović, bio pun "dugih cijevi" pred polazak na Cetinje.
Radulović je saopštio da je za ubistvo Duška Jovanovića najodgovorniji Đukanović.Rekao je da će i Vesna Medenica odgovarati za to "jer je spavala".
Danijel Živković (DPS) reagovao je proceduralno i kazao da razumije "emocije i frustracije" kada se govori o Đukanoviću, ali da treba voditi računa o kvalifikacijama koje se iznose.
Kordićeva je odgovorila da je stil govora do poslanika, a Poslovnikom su zabranjene psovke i uvrede.
"U govoru poslanika Radulovića nijesam zapazila tu vrstu govora".
Andrija Popović (Liberalna partija) rekao je da je predlog "ujdurma" i da nema tog ustavnog suda koji će ga prihvatiti i da ga treba povući.
Rekao je da je krivac za dešavanja na Cetinju Srpska pravoslavna crkva (SPC) nazvavši stavove mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija "fašističkim".
Kordićeva je opomenula Popovića da posluša svoj predlog sa početka i da vodi računa o kvalifikacijama koje iznosi.
Martinović je reagovao proceduralno i kazao da nije primjereno nazvati jednog mitropolita fašistom.
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
REGION
Postupak opoziva predsednika počinje: Može li se zvanično izmaći fotelja Milu Đukanoviću
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović na predstavljanju predloga nove vlade - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
Da li je Đukanović prekršio Ustav: Počinje procedura opoziva u Skupštini Crne Gore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala