- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Postupak opoziva predsednika počinje: Može li se zvanično izmaći fotelja Milu Đukanoviću

© Tanjug / HINA/DARIO GRZELJMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Nekadašnji predsjednik Narodne stranke Dragan Šoć, koji je jedan od autora aktuelnog Ustava Crne Gore, kaže za Sputnjik da je predsjednik Milo Đukanović tokom događaja na Cetinju više puta prekršio Ustav, ali sumnja da će inicijativa o njegovom opozivu proći u Ustavnom sudu.
„Nema sumnje da je Đukanović svojim izjavama više puta kršio Ustav, ali mislim da inicijativa o njegovoj smjeni ovog puta neće proći u Ustavnom sudu. Očekujem da SNP može od toga da pravi političku priču i sve će se, po mom sudu, za sada na to svesti“, kaže Šoć.
Ustavni odbor Skupštine Crne Gore razmatraće u srijedu predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav. Inicijativu su podržale sve partije iz vladajuće većine: DF, demokrate i URA.

Započinje postupak za opoziv Đukanovića

Time će i zvanično započeti postupak vezan za eventualni opoziv predsednika Republike.

„Događaji na Cetinju 4. i 5. septembra još više su aktuelizovali našu inicijativu i pokazali da je naša inicijativa i legalna i legitimna i vjerujem da će je u Skupštini podržati svi poslanici većine“, rekao nam je Vladimir Joković, lider SNP-a.

Joković je tada napomenuo da je Đukanović svojim izjavama više puta kršio Ustav Crne Gore jer je pozivao na sprečavanje izražavanja vjerskih osjećanja, što je garantovano vrhovnim pravnim aktom. Đukanović je podsticao i da se spriječi vjerski obred ustoličenja mitropolita, koji se vjekovima održava, objasnio nam je predsednik SNP-a.
Procedura sa opozivom je sledeća: Posle inicijative SNP-a slijedi rasprava na Ustavnom odboru, vjerovatno i u plenumu, pa će inicijativa biti poslata Ustavnom sudu. Ako sud utvrdi da je Đukanović kršio Ustav, onda se poslanici opet izjašnjavaju u Skupštini oko definitivnog razrješenja.
Problem je, kažu, u partijama koje podržavaju vlast, što je od sedam sudija, koliko treba da ih je u Ustavnom sudu, sada faktički petoro, jer je dvoje otišlo u penziju, a novi nisu izabrani. A za usvajanje inicijative potrebna su četiri glasa.
Iz Demokratske Crne Gore su saopštili da je problem u tome što je sastav Ustavnog suda, čast izuzecima, politički obojen u korist Demokratske partije socijalista.
Da podsjetimo, SNP je 4. septembra poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, „Mir je naša nacija“, Pokretu za promjene, „Crno na bijelo“ i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću dostavila inicijativu za opoziv predsjednika države, u kojoj navodi da „postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak za razrješenje“.
SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da „nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima“.
„Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države“, rekao je Đukanović.

Grubo kršenje zakona i Ustava

SNP smatra da je takvim postupanjem Đukanović grubo povredio član 14. Ustava Crne Gore, koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.
„Takođe je Đukanović prekoračio okvir nadležnosti predsjednika Crne Gore propisanih članom 95 Ustava“, naveli su između ostalog iz te partije.
Ocjenjuje se da se Đukanović direktno umiješao u poslove jedne vjerske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.
„Time je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti vjerskih zajednica od države“, kaže se u obrazloženju.
U obrazloženju se podsjeća da je Đukanović učestvovao na neprijavljenom i zabranjenom skupu 5. septembra na Cetinju.
„Takođe je prekršio član član 161 Krivičnog zakonika organizujući i pozivajući na sprječavanje vjerskog obreda, što je operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović“, kaže se u predlogu SNP-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala