- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon oformio regionalni centar za Arktik

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaAtomski ledolomac u Arhipelagu Zemlje Franje Josifa
Atomski ledolomac u Arhipelagu Zemlje Franje Josifa - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Pentagon je oformio regionalni centar za Arktik i na njegovom čelu će biti general u penziji Rendi Ki.

„Rendi Ki, general američke vojske u penziji, preuzima dužnost višeg savetnika za pitanje bezbednosti na Arktiku kako bi pomogao osnivanje Centra za ispitivanja arktičke bezbednosti. To je šesti regionalni centar Ministarstva odbrane“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Ki će takođe sarađivati sa zemljama-partnerima u cilju osiguravanja stabilnog poretka zasnovanog na pravilima na Arktiku što će biti od koristi i za Ameriku i za arktičke zemlje.
Penzionisani general je prošle godine je došao na čelo Komisije SAD za ispitivanja Arktika, a takođe je bio na čelu Centra za Arktik pri Ministarstvu za unutrašnju bezbednost.
Podsetimo, danas pravo na Arktik imaju zemlje koje izlaze na Severni ledeni okean — Rusija, Norveška, Kanada, Danska jer vlada Grenlandom, i SAD — preko Aljaske koju je svojevremeno kupila od Rusije. One su 1920. godine potpisale sporazum o korišćenju Arktika, svoju granicu je odredila Kanada, koja je odmah počela i eksploataciju nafte.
Ostale granice pokušale su da reše Ujedinjene nacije 1982. godine donevši Konvenciju o morskom pravu, koju nisu potpisale SAD. Po Konvenciji, odluka se donosi, između ostalog, i na osnovu sastava zemljišta morskog dna, koji bi trebalo da bude isti kao kopno određene zemlje.
Vojnici ruske Severne flote  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
RUSIJA
Šojgu: Rusija jača vojno prisustvo na Arktiku, pravi 150 novih objekata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala