- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šojgu: Rusija jača vojno prisustvo na Arktiku, pravi 150 novih objekata

© Sputnik / Mihail Fomičev / Uđi u bazu fotografijaVojnici ruske Severne flote
Vojnici ruske Severne flote  - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
Pratite nas
Borbeni potencijal Severne flote se povećava, ove godine će dobiti 238 jedinica novog naoružanja, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, istakavši da ruska vojska razvija na Arktiku vojnu infrastrukturu.
„Ministarstvo odbrane najveću pažnju posvećuje jačanju odbrambene sposobnosti zemlje u Arktičkom regionu. Veliki deo zadataka poveren je Severnoj floti“, saopštio je Šojgu.
Kako je dodao, u toku je razvoj vojne infrastrukture koja će pomoći da snage koje su dislocirane u tom regionu efikasno funkcionišu. Planirano je da se ove godine u Severnoj floti izgradi 147 zgrada i objekata, kazao je Šojgu.
„Na ostrvima Severnog ledenog okeana izgrađeni su administrativno-stambeni kompleksi, poboljšava se sistem baziranja na Arktiku“, istakao je ministar.
Prema njegovim rečima, do kraja godine će biti završena gradnja stambenog kompleksa u gradu Gadžijevo koji će činiti osam kuća i 486 službenih stanova.
„Završava se izgradnja aerodroma Temp na arhipelagu Novosibirska ostrva. Za treću diviziju PVO pravi se vojni gradić u naselju Tiksi u Republici Saha“, saopštio je Šojgu.
Istovremeno, nastavlja se naoružavanje snaga Severne flote.
„Značajno će se povećati borbeni potencijal snaga opšte namene nakon što se u sastav naoružanja primi glavna podmornica modernizovanog projekta 'Jasen M'. Osim toga, ove godine je planirana isporuka 238 jedinica savremenog naoružanja“, precizirao je Šojgu.
Takođe se testiraju novi brodovi, uključujući nuklearne podmornice „Knez Oleg“, „Novosibirsk“ i „Belgorod“, brodski raketni sistem sa hipersoničnom krstarećom raketom „Cirkon“ koji će uskoro biti primljen u naoružanje Ratne mornarice, dodao je ministar odbrane.
Severna flota je sprovela važna istraživanja na Arktiku zajedno sa Ruskim geografskim društvom, rekao je ministar.
Prema njegovim rečima, „u okviru tih događaja realizuju se važna istraživanja u vodama Barencovog, Belog i Karskog mora. Zajedničke inicijative Severne flote i Ruskog geografskog društva biće nastavljene.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala