- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj reagovao na izjavu Erdogana o „aneksiji“ Krima: Poznat nam je stav Ankare...

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMoskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Stav Turske da ne priznaje Krim delom Rusije dobro je poznat Moskvi, ali se ona s njim kategorički ne slaže, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„ Žalimo što se takve izjave daju baš sada, kada se priprema radna poseta predsednika (Redžepa Tajipa Erdogana) Rusiji. Ipak bismo radije da se fokusiramo na temu daljeg razvoja naših bilateralnih odnosa i saradnju na rešavanju veoma gorućih regionalnih izazova koji stoje između naših zemalja“, dodao je portparol Kremlja.

Erdogan planira da poseti Soči 29. septembra.

Zelenski zahvalio Erdoganu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu za reči o „aneksiji“ Krima tokom sastanka u Americi, saopštila je pres-služba ukrajinskog lidera.

„Predsednik Ukrajine zahvalio je lideru Turske na čvrstom stavu o nepriznavanju ruske aneksije Krima… Zelenski je ukazao na strateški karakter ukrajinsko-turskih odnosa i važnost povećanja bilateralne saradnje u političkoj, trgovinsko-ekonomskoj, vojno-tehničkoj i humanitarnoj sferi“, navodi se u saopštenju.

Zelenski je takođe zahvalio Erdoganu za podržavanje „Krimske platforme“ i razgovarao je sa njim o oslobađanju krimskih Tatara iz Rusije. Predsednici su razgovarali o održavanju stabilne bezbednosne situacije u crnomorskom regionu.
Podsetimo, u obraćanju Generalnoj skupštini UN predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da se Ankara zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i ne smatra ulazak Krima u sastav Rusije legitimnim. Kako je dodao, treba ulagati više napora za zaštitu prava krimskih Tatara.
Oglasio se šef Komiteta krimskog parlamenta za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose Jurij Gempelj koji je rekao da je Erdoganova izjava o „aneksiji Krima“ neprijateljski ispad koji bi tursku stranu mogao skupo da košta.
Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da izbori za Državnu dumu na Krimu koji su održani 17. i 19. septembra nemaju pravnu snagu za Ankaru, jer ta zemlja ne priznaje pripajanje poluostrva Rusiji.
Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
RUSIJA
Erdogan na Generalnoj skupštini UN: Ne priznajemo pripajanje Krima Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala