- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Aleksandrija - početna tačka za Srbiju i 10 oblasti saradnje

Aleksandrija
Aleksandrija - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2021
Pratite nas
Delegacija Ministarstva privrede Republike Srbije na čelu sa državnim sekretarom Zoranom Dimitrijevićem sastala se danas sa egipatskom političko-privrednom delegacijom koju je predvodio guverner Aleksandrije Mohamed El Šerif, kako bi razgovarali o intenziviranju saradnje dve zemlje.
Kako je saopšteno iz Ministarstva privrede, El Šerif je istakao da je Aleksandrija jedna od najvećih luka u tom delu sveta, te da može da bude početna tačka za plasman srpskih proizvoda za celu Afriku i kao predsednik Privredne komore Aleksandrije, izrazio zainteresovanost za proširivanje trgovinskih odnosa.
Guverner Aleksandrije je podvukao da izuzetni politički odnosi dve zemlje, koji su potkrepljeni redovnim susretima na visokom nivou, treba da se prenesu i na ostale nivoe vlasti.
"Zadatak političara je da stvore uslove i ambijent da se privrednici i biznis povezuju", naglasio je El Šerif.
Dimitrijević je rekao da diplomatski odnosi Srbije i Egipta datiraju još od 1908. godine, da se ove godine obeležava 60 godina od organizovanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih i dodao da to daje dobru osnovu za produbljivanje saradnje.
Istakao je da se ta saradnja naročito može produbiti u oblastima privrede i ekonomije i pozvao egipatske kompanije da investiraju u Srbiji.
Ovom prilikom sagovornici su se složili da će dati doprinos kako bi se dodatno unapredili postojeći i afirmisali novi vidovi privredne saradnje.
Saradnja u 10 oblasti
Guverner Aleksandrije izjavio je da osim politike postoji još 10 oblasti u kojima bi dve zemlje mogle da sarađuju.
"Na sastancima u Novom Sadu, u Ministarstvu privrede...otvorili smo vrata za nove investicije i nova ulaganja, razvoj ekonomije i privrede", rekao je El Šerif za Tanjug i naglasio da je važno da obe zemlje rade na jačanju investicionog polja.
Predsednik aleksandrijske Privredne komore Ahmed Elvakil rekao je da su u delegaciji koja je iz Egipta stigla u Srbiju, značajni biznismeni koji mogu da "namirišu prostor za najbolju saradnju" i da su videli brojne mogućnosti, ne samo na polju trgovinske razmene već i njihovog ulaska na evropsko, odnosno Srbije na afričko tržište.
Elvaki je rekao da saradnju vide i u oblasti privrede, poljoprivrede, IT sektora, turizma, da zainteresovanost postoji i za minerale i tekstilnu industriju.
Predstavnik PK Aleksandrije Mahmud Ahmed Mari rekao je da je egipatska strana zainteresovana za srpske jabuke, breskve i maline i da je voćarstvo oblast odakle saradnja najbrže može da počne.
Iz Egipta bi u Srbiju, kako dodaje, mogli da izvoze citruse i mango kao i ono povrće i voće koje ovde ne postoji.
Ambasador Amr Alguvejli naveo je da prostor postoji i za saradnju na infrastrukturnim projektima - izgradnji puteva i urbanom razvoju.
El Šerif je podsetio da se nakon 2011. godine i revolucije u Egiptu mnogo gradi, samo u Aleksandriji za kratko vreme izgrađeno je 30.000 stanova, napravljen je Novi Kairo za šest miliona ljudi, koji će uskoro postati novi administrativni centar zemlje.
"Smatram da je Srbija na ovom polju broj jedan i da zato treba da obnovimo saradnju na graditeljskim projektima", rekao je El Šerif.
Guverner je ocenio da bi poljoprivredna razmena bila olakšana ako bi se ukinule carine. U razmenu bi mogle da se uključe i poljoprivredne mašine koje su imale priliku da vide na Novosadskom sajmu, rekao je.
El Šerif je izrazio nadu da će svi sporazumi sklopljeni i tokom ove trodnevne posete Beogradu i Novom Sadu biti što pre realizovani.
Dodao je i da bi želeli da se poveća broj turista iz Srbije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala