„Ne povlačim odluku!“: Kurti preneo ambasadorima Kvinte da ne odstupa

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.
"U ovom reciprocitetu privremenih registarskih tablica za automobile, i Kosovo i Srbija su u pravu ili greše. Dakle, ili ćemo zadržati obe vrste registarskih tablica, ili pustiti da ih uklone Kosovo i Srbija", rekao je Kurti a prenose prištinski mediji.
Zbog uvođenja reciprociteta za vozila sa tablicama iz centralne Srbije i protesta Srba na severu Kosova i Metohije, ambasadori Sjedinjenih Država, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razgovarali su sa Kurtijem, a iz vlade u Prištini je saopšteno da je Kurti obavestio ambasadore da juče i danas nije bilo incidenata ni na jednom prelazu.
Dodao je da jučerašnja odluka "nije provokacija ili diskriminacija prema bilo kome i da je specijalna policija prisutna na severu kako bi zaštitila graničnu policiju i punktove.
"Ona je trenutno prisutna jer su desetine demonstranata blokirale puteve koji vode do prelaza 1 i 31 i u njihovoj blizini. Policija je razgovarala sa demonstrantima i nije ih ugrozila", rekao je Kurti i dodao da je "sloboda kretanja pravo i vrednost koju ne treba kršiti".
U saopštenju se navodi da su se "ambasadori i Kurti složili da se mir i spokoj, stabilnost i bezbednost moraju održati, te da dijalog mora da se nastavi i situacija mora da deeskalira".
Pripadnici ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Kurti: Uredba nije provokacija, ili ćemo je obostrano ukinuti ili zadržati
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Lajčak: Spustite tenzije i omogućite slobodu kretanja na severu Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala