- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

London želi da izgradi novu imperiju pod maskom „Globalne Britanije“

© AP Photo / Matt DunhamZastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
London, okrećući zemlje jedne protiv drugih, želi da izgradi svoju imperiju pod maskom „Globalne Britanije“, smatra sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, istakavši da bi im bolje bilo da se umesto toga pozabave problemima u zemlji.

„Nakon izlaska iz Evropske unije London je udvostručio napore usmerene na realizaciju projekta 'Globalne Britanije'. Međutim, pre nego što se uhvate oživljavanja nekadašnje imperijalne veličine, Britancima bi bilo dobro da se pozabave problemima kod kuće“, rekao je Patrušev.

Antiruska politika Londona ima dugu istoriju, podsetio je on.
„Od kraja 19. veka Engleska je pokušavala da nahuška Japan na Rusiju, pokrenuvši rat 1904-1905. godine, usled koga je naša zemlja bila primorana na značajne teritorijalne ustupke. Slično su pokušali da ponove sa nacističkom Nemačkom kada su pripremili Minhenski sporazum (sporazum Nemačke, Italije, Velike Britanije i Francuske 1938. godine)… Danas Englezi pomoću starih metoda žele da izgrade svoju imperiju, pod maskom 'Globalne Britanije'. To je povod za razmišljanje kako samoj Engleskoj, tako i zemljama i narodima koji su svojevremeno osetili na sebi britansko kolonijalno ugnjetavanje“, istakao je Patrušev.
Kako je dodao, značajan broj stanovnika Škotske, Velsa i Severne Irske do danas sebe ne smatraju Britancima, jer su „Englezi vekovima nagonili Škote u planine, Velšane su koristili kao jeftinu radnu snagu, a Irce su odvodili u kolonije kao robove“.
Kraljica Elizabeta druga - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
SVET
Sumorno predviđanje: Princ Džordž neće postati kralj – britanska kruna će nestati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala