- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Hoće li ruski naftni gigant napuniti gasom "Severni tok 2"

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRosnjeft
Rosnjeft - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2021
Pratite nas
Ruska vlada je spremna da u svojstvu eksperimenta dozvoli naftnom gigantu "Rosnjeftu" da izvozi u Evropi 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, kroz ugovor sa "Gaspromom", piše "Komersant", pozivajući se na izveštaj koji je potpredsednik Vlade Aleksandar Novak podneo predsedniku.
U izveštaju se navodi da će konačna odluku doneti predsednik Vladimir Putin, pošto se stavovi "Gasproma" i "Rosnjefta" veoma razlikuju.
Krajem avgusta "Komersant" je objavio vest da je direktor "Rosnjefta" Igor Sečin ponovo zatražio od Putina da pomogne kompaniji da počne sa izvozom gasa, naglasivši da usled rekordno visokih cena goriva u Evropi prihodi budžeta od izvoza gasa "u punoj meri ne odražavaju povoljno stanje na tržištu". Radi se o izvozu 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko agentskog ugovora sa "Gaspromom".
Isporuke "Rosnjefta", po mišljenju same kompanije, omogućile bi da se reši problem popunjenosti kapaciteta "Severnog toka 2" i OPAL-a koje "Gasprom" u punoj meri ne može da iskoristi zbog pravila Trećeg energetskog paketa.
Stav "Gasproma" je dijametralno suprotan, navodi se u izveštaju. Po mišljenju gasnog monopoliste, fjučersi za gas za 2022. godinu pokazuju da je malo verovatno da će visoke cena ostati, zbog čega smatraju neosnovanim donositi dugoročne odluke za regulisanje izvoza gasa. Oni su primetili da "Rosnjeft" i dalje kupuje značajnu količinu gasa na ruskom tržištu kako bi namirio svoje ugovore unutar zemlje.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
RUSIJA
Ljubinka Milinčić: „Severni tok 2“ pokazao da EU ne može da zaustavi Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala