- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ljubinka Milinčić: „Severni tok 2“ pokazao da EU ne može da zaustavi Rusiju

© Foto : Press-služba Eugal / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
„Rusija bi našla način da dostavi i više gasa nego što je moguće ‘Severnim tokom 2’, ako bi se za tim pojavila potreba. Politički sporazumi EU ometaju Rusiju, ali ne ostvaruju svoje namere, već samo odlažu ostvarivanje ruskih ciljeva, što je gasovod i pokazao“, rekla je glavna urednica „Sputnjika Srbija“ Ljubinka Milinčić za „Energiju Sputnjika“.
Gasovod „Severni tok 2“ završen je 10. septembra. Do kraja godine će početi da radi u punom kapacitetu, a tranzit ruskog gasa kroz jednu cev mogao bi da krene možda već od oktobra. Time je Evropa dobila još jedan, alternativni pravac snabdevanja gasom, mimo Ukrajine.

Obostrana korist „Severnog toka 2“

Na konstataciju voditeljke i urednice emisije Jelice Putniković da je završetak „Severnog toka 2“ uznemirio duhove u zemljama bivšeg Istočnog bloka, Ljubinka Milinčić kaže:
„Zaista nema razloga za uzbunu. Razlog koji oni pominju je iz druge sfere, koja bi se, jednom rečju, mogla nazvati ‘rusofobijom’. Sve što Rusija radi je loše, a tako je zato što Rusija od toga ima koristi. Međutim, u ovom slučaju je korist obostrana. Korist osim Rusije, pre svega, ima Nemačka koja kupuje, ali uz Nemačku i ostale zemlje Evrope koje žele da koriste ruski gas. Tu ima još jedan vrlo važan razlog: to je najjeftiniji gas koji mogu da dobiju. Svi koji se bune, imaju mogućnost da biraju. Neka kupe američki, skuplji gas, a šta će dalje biti, neka sami procenjuju.“
Na pitanje da prokomentariše naglu promenu cena gasa, ona kaže da je prošla, relativno topla zima, a i mala potrošnja zbog kovida, učinila da mnogi potrošači nisu obezbedili dovoljne količine gasa za ovu zimu. Međutim, problem imaju samo oni koji kupuju gas na spot tržištu, to jest „na pijaci“ danas. Za one koji su napravili ugovore sa Rusijom početkom godine, situacija je sasvim drugačija.
„Oni su u januaru dogovorili cenu i količinu i to važi za celu godinu. Iako su te cene vezane za cene nafte, one se ne menjaju. Neka nafta skoči koliko god može, oni će gas plaćati po ceni koju su dogovorili. Šta se sada desilo? Oni koji su to uradili, imaju jeftin gas, a oni koji nisu, sada imaju gas po 730 evra“, ističe Ljubinka Milinčić.

Od Nemačke ne zavisi tranzit kroz Ukrajinu

U osvrtu na nedavnu posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Poljskoj, prilikom koje je obećala da će Nemačka insistirati da se tranzit ruskog gasa preko Ukrajine nastavi, Ljubinka Milinčić pojašnjava da stav Nemačke potiče iz njenog odnosa sa Amerikom.
„Od Nemačke ne zavisi tranzit kroz Ukrajinu. Od Nemačke je zavisilo da li će se završiti ‘Severni tok 2’. Angela Merkel je sva obećanja davala s ciljem da je niko ne spreči da završi taj projekat. Nemačkoj je od životne važnosti da ima energije za svoju industriju, koja je najjača u Evropi, i ona je to rešila. Rusiji je, naravno, važno da proda svoj gas i ona je takođe to rešila. Sve ostalo su ‘ujedi mušica’, možda nešto zasvrbi, možda malo otekne, ali to je to“, napominje Ljubinka Milinčić.
Što se Ukrajine tiče, ona podseća i da su sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza jedno vreme živele od jeftinog ruskog gasa. Međutim, kada je Rusija prepoznala značaj tržišne ekonomije i počela ostalim državama da obračunava tržišne cene gasa, ukrajinska ekonomija to nije mogla da podnese ni uz popuste koje su imale zemlje bivšeg SSSR-a.
„Pojavili su se drugi politički interesi i došlo je do tzv. gasnog rata. Pošto nije mogla da utiče na odluku Rusije, Ukrajina je odlučila da uradi nešto što se u biznisu ne radi. Zatvorila je cevi i odjednom je cela Evropa ostala bez gasa. To je prevaziđeno posle nekoliko dana. Jedan deo Evrope je snabdeven tako što je Rusija kupovala gas na spot tržištu i takoreći, poklanjala ga bivšim, odnosno, stalnim partnerima, ali je Ukrajina morala da prihvati cene koje su bile normalne. Od tada počinje čitav ovaj ‘rat’“, pojašnjava Ljubinka Milinčić.
Krimski most - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
RUSIJA
Predsednik Dume: „Severni tok 2“ po značaju uporediv sa izgradnjom Krimskog mosta
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
RUSIJA
Nemačka za četiri meseca može izdati sertifikat "Severnom toku 2"
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2021
RUSIJA
Kijev: Rusija već koristi „Severni tok 2“ kao oružje protiv Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala