- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Protest ispred Vrhovnog kasacionog suda zbog stava o kreditima: Predati zahtevi uz manji incident

CC BY 2.0 / Wikipedia/George Groutas / Vrhovni kasacioni sud Srbije
Vrhovni kasacioni sud Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Ispred Vrhovnog kasacionog suda održava se protest nezadovoljnih advokata i građana pravnim stavom tog suda kojim se smatra da je dozvoljeno da banke ugovoraju troškove obrade kredita i da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći.
Advokati koji protestuju ispred Vrhovnog kasacionog suda uručili su svoje zahteve sudijama tog suda, a pre samog uručenja došlo je da manje "gužve" na vratima suda.
Naime, advokat Miroslav Živković pozvao je u jednom trenutku sve okupljene advokate da uđu u sud i pogledaju se, kako je naveo, oči u oči sa sudijama.
Prisutni su krenuli ka vratima gde im je obezbeđenje zabranilo ulaz.
Došlo je do manjeg gurkanja, a nakon pet minuta je dozvoljeno manjoj grupi advokata da uđu i predaju zahtev.
Do većih incidenata nije došlo.
Protest je organizovan preko društvenih mreža, a poziv su poslali advokati i građani nezadovoljni ovom odlukom Vrhovnog kasacionog suda, ispred kojeg su okupljeni razvili transparent "Stop zelenašenju" i zaustavili saobraćaj u Nemanjinoj ulici od Slavije do Karađorđevoj ulici.
Jedan od razloga protivljenja Advokatske komore Srbije, kako su ranije saopštili, je i to što taj pravni stav, kako su naveli, narušava pravnu sigurnost građana i menja dosadašnju sudsku praksu.
Iz Advokatske komore su poručili i da doneti pravni stav predstavlja poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem Srbije uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu su građana.
U saopštenju AKS je navedeno i da je advokatura već u dva navrata uspela da odbrani prava građana prilikom pokušaja donošenja nacrta izmena i dopuna Zakona o parničnom postupku, i pokušaja da se zakonodavne vlasti autentičnim tumačenjima utiče na konkretne sudske postupke koje građani vode protiv banaka.
„Sada se pribegava ostvarenju istog cilja preko najviše sudske instance“, navedeno je uz tvrdnju da je pravni stav koji je utvrdio Vrhovni kasacioni sud u direktnoj suprotnosti sa dosadašnjom praksom svih sudova u Srbiji uključujući u Vrhovni kasacioni sud.
Dodaje se da bi primena ovakvog stava dovela do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka.
Advokatska komora Srbije smatra i da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći, preneo je Tanjug.
Dinari - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
EKONOMIJA
Da li će građani izgubiti sporove protiv banaka: Vrhovni sud zauzeo stav o osiguranju kredita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala