- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski poslanik: Izjave Stejt departmenta o izborima ─ deo hibridnog rata

© Sputnik / Evgeniй OdinokovZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Procena američkog Stejt departmenta o proteklim izborima za Državnu dumu graniči se sa mešanjem; Vašington je besan zbog neuspelih pokušaja da utiče na političku situaciju u Rusiji, smatra predsednik Odbora za međunarodne poslove Dume Leonid Slucki.
Prema njegovom mišljenju, neosnovana je izjava Stejt departmenta da Rusija nije ispunila međunarodne obaveze.
„Izjava Stejt departmenta o odsustvu ‘slobodne i poštene procedure’ na izborima za Državnu dumu i neuspeh Rusije da ispuni svoje međunarodne obaveze predstavlja element hibridnog rata koji nema nikakve veze sa stvarnošću“, istakao je Slucki.
„Takva procena graniči sa mešanjem, gde se vidi očigledan bes što su svi pokušaji kolektivnog Zapada da utiče na političku situaciju u Rusiji radikalno presečeni. I nije na Vašingtonu da podučava kako se održavaju ‘demokratski izbori’, da govori o odsustvu posmatrača i sudi o poštovanju prava birača“, istakao je Slucki.
Poslanik je istakao da su „ruski glasači dobili najširi spektar mogućnosti za učešće na parlamentarnim izborima, čak i uzimajući u obzir objektivna ograničenja u borbi protiv virusa korona“. Istovremeno, „niko ne osporava rezultate izbora, niko ne juriša na Dumu u znak protesta protiv rezultata parlamentarne kampanje“.
„I Sjedinjene Američke Države verovatno imaju mnogo toga da nauče od Rusije u tom pogledu“, primetio je Slucki.
Komentarišući kritike vezane za odsustvo posmatrača iz Kancelarije za ljudska prava OEBS-a, Slucki je podsetio da je Rusije „obezbedila posmatračkim strukturama OEBS-a kvotu skoro dvostruko veću od posmatračke grupe Kancelarije za ljudska prava na poslednjim američkim izborima“. Ali sami posmatrači odbili su da dođu. U isto vreme, „posmatračke grupe iz skoro 60 zemalja sveta pratile su šta se dešava na biračkim mestima u Rusiji i utvrdile da se izbori održavaju u potpunosti u skladu sa demokratskim normama“, zaključio je Slucki.
Ranije je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da su izbori za Državnu dumu Rusije prošli u uslovima koji nisu doprineli slobodnoj i poštenoj proceduri za glasanje.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
RUSIJA
Zaharova Briselu: Za Nemačku dovoljna samo četiri posmatrača, ali za Rusiju 245 – malo?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala