- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova Briselu: Za Nemačku dovoljna samo četiri posmatrača, ali za Rusiju 245 – malo?

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Izbore za Bundestag nadgledaće svega četiri međunarodna posmatrača, dok je izbore za rusku Dumu posmatralo 245 osoba iz 59 zemalja sveta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nakon saopštenja Brisela da usled „nedovoljnog broja posmatrača“ ruskih izbora – EU ne može jasno da ih proceni.
Diplomata je na taj način skrenula pažnju na pomenutu izjavu portparola Evropske unije Petera Stanoa da „u Briselu ne mogu da daju jasnu ocenu kako su u Rusiji održani izbori za Dumu, budući da u zemlji nije bilo dovoljno posmatrača“.
S tim u vezi, Zaharova je precizirala da će u Nemačkoj na izborima za Bundestag učestvovati samo četiri međunarodna posmatrača koje je poslala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava iz tri zemlje-članice.
Takođe je podsetila da je u Rusiji izbore za Državnu dumu pratilo 245 međunarodnih posmatrača iz 59 zemalja, 10 međunarodnih organizacija i 57 diplomata iz diplomatskih predstavništava akreditovanih u Moskvi.

„I to Evropska unija naziva 'nedovoljnim'! A ako se ta brojka uporedi sa četvorkom međunarodnih posmatrača na izborima u Nemačkoj? Šta EU misli o svojim članicama? Hoće li moći da daju 'jasnu ocenu' izbora u Nemačkoj? Ili je to #neštodrugo?“, naglasila je Zaharova.

Podsetimo, izbori za Državnu dumu Rusije održani su 17-19. septembra.
Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), nakon obrade više od 95 odsto glasova, najveći broj glasova je osvojila Jedinstvena Rusija sa više od 49 odsto glasova. Iza nje sledi Komunistička partija (19 odsto), a zatim LDPR (7,5 odsto) i Novi ljudi (5,4 odsto).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala