- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Na Adi Bojani otvorena ulica „Ljepota poroka“, završen još jedan Egzitov festival

CC0 / Pixabay / Ada Bojana
Ada Bojana - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Otvaranjem ulice „Ljepote poroka“ u srcu Ade Bojane, zatvoren je "ADA Divine Awakening", prvi festival svesnosti i intimnosti na ovim prostorima.
Time je zaokružena letnja festivalska sezona u kojoj je Egzit kao jedina festivalska grupacija na svetu uspeo da organizuje čak četiri festivala: Egzit u Srbiji, Sanlend u Bugarskoj, Si dens i i ADA Divine Awakening, u Crnoj Gori, uz posetu od oko 225.000 ljudi, saopštio je Egzit pres.
Egzitovi festivali u tri države reanimirali su festivalsku scenu Evrope i dali priliku mnogim izvođačima, poput Dejvida Gete, Nine Kravic, Pola Kalkrenera, Šarlot de Vit, Solomuna i mnogih drugih da nastupe prvi put posle godinu i po dana pauze.
Ezit je, vođen idejom da se obeleži mesto na kojem je nastao film koji je itekako skrenuo pažnju na položaj žene u društvu, na zatvaranju festivala održanog od 15. do 20. septembra, u rizortu "FKK Ada Bojana" otvorio ulicu „Ljepote poroka“ u kojoj je postavljena spomen ploča, na kojoj piše „Na ovom mestu 1985. godine sniman je kultni film „Lepota poroka’’, reditelja i scenariste Živka Nikolića, s Mirom Furlan u glavnoj ženskoj ulozi“.
Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film "Lepota poroka".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala