- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brisel i London: Izbori u Rusiji – ozbiljan korak nazad od demokratskih sloboda

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGlasačka kutija na biračkom mestu u Vladivostoku
Glasačka kutija na biračkom mestu u Vladivostoku - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
Pratite nas
Postupci ruskih vlasti protiv opozicije doveli su do toga da na izborima za Državnu dumu Rusije nisu predstavljene mnoge političke snage za koje su mogli da glasaju ruski građani, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. U Britaniji takođe navode da su ruski izbori ozbiljan korak nazad od demokratskih sloboda.
Prema njegovim rečima, „uoči izbora primećeno je povećanje mera protiv opozicionih političara, organizacija civilnog društva i nezavisnih medija, kao i novinara“.
To je dovelo do ograničenja izbora za ruske glasače i njihove mogućnosti da dobiju potpune i tačne informacije o kandidatima, ocenio je Borelj.
On tvrdi da je Evropska unija dobila informacije od nezavisnih i pouzdanih izvora o ozbiljnim kršenjima tokom izbora za Državnu dumu Rusije.
„EU ponovo ukazuje na duboku zabrinutost zbog nastavljenog trenda sužavanja prostora za opoziciju, civilno društvo i nezavisne glasove širom Rusije. Unija poziva rusko rukovodstvo da preokrene taj negativni razvoj događaja“, istakao je šef evropske diplomatije.
Dodao je da EU ne priznaje održavanje izbora za rusku Dumu na „okupiranoj teritoriji Krimskog poluostrva“.

Šta u Londonu kažu o ruskim izborima

Istovremeno, Ministarstvo spoljnih poslova Britanije osudilo je održavanje izbora na Krimu – „suverenoj teritoriji Ukrajine“.
Britanski MIP nazvao je izbore „ozbiljnim korakom nazad od demokratskih sloboda“ u Rusiji i izrazio ogorčenje navodnim ograničenjima koje je ta zemlja „uvela nadgledanju procesa glasanja“.
„Mere koje preduzimaju ruske vlasti u vezi sa marginalizijom civilnog društva i isključenju stvarnih opozicionih kandidata iz učešća na izborima podrivaju politički pluralizam i u suprotnosti su sa međunarodnim obavezama koje je preuzela Rusija“, navodi se u saopštenju na sajtu resora.
Podsetimo, izbori za Državnu dumu Rusije održani su 17-19. septembra.
Prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije (CIK), nakon obrade više od 95 odsto glasova, najveći broj glasova je osvojila Jedinstvena Rusija sa više od 49 odsto glasova. Iza nje sledi Komunistička partija (19 odsto), a zatim LDPR (7,5 odsto) i Novi ljudi (5,4 odsto).
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
RUSIJA
Zaharova Briselu: Za Nemačku dovoljna samo četiri posmatrača, ali za Rusiju 245 – malo?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala