- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Trideset godina od velike ideje u Crnoj Gori: Šta je ostalo od „ekološke države“

© Sputnik / Boban NovovićCrno jezero na Durmitoru
Crno jezero na Durmitoru - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Crna Gora danas slavi 30 godina od proglašenja Deklaracije o ekološkoj državi i dok se na Žabljaku održava svečana Skupština Crne Gore u ime tog jubileja, u Podgorici je održan protest ekologa.
Tim povodom, ekolog Vuk Iković ocenjuje za Sputnjik da u državi u kojoj se ne poštuje građanin, još manje se poštuje i priroda.

„Dok funkcioneri danas slave ekološku državu, dešava se pljačka rijeka, šuma, obala koju su upravo oni odobrili. Znamo da smo izgubili 30 godina života, zdravlja, a uz to i hiljade godina šuma, rijeka i obala. Umjesto da profesionalci koje smo iznjedrili povedu i učine naše društvo uređenim i bogatim, oni su to uradili u drugim već uređenim državama. Nijesmo im dali priliku da posiju svoje znanje u Crnoj Gori, protjerali su ih loši đaci. Ali tu smo gdje smo, vrijedna pčela nema vremena za tugu“, kazao je Iković za Sputnjik.

Trideset godina od Deklaracije o ekološkoj državi

On ističe da Crna Gora još ima ono što je Evropa izgubila industrijalizacijom, a što pokušava povratiti poslednjih 20 godina višemilionskim ulaganjima.
„Za početak treba da znamo da imamo sve uslove da budemo bogati sa četiri sata aktivnog rada dnevno. Imamo potencijale i prirodne i ljudske. Ne pretvarajmo potencijale, bogatstva u probleme. Sve što treba, jeste da ih koristimo tako što ćemo trošiti prirodu ne siromašeći se. Drugim riječima, ne otimajmo rijeku, šumu i plažu mještanima, nego neka oni budu prvi upravljači tog prostora. Koristimo šume za razvoj i zdravstvenog i sportskog turizma, kao i za lokalnu drvopreradu, gdje će većina zaposlenih biti lokalci. Umjesto da rijeku pakujemo u cijevi, napravimo sistem ribnjaka i sistem navodnjavanja poljoprivrednih kultura i tako možemo za četiri godine prepoloviti uvoz hrane pa ćemo biti u plusu za oko 200 miliona evra godišnje“, kaže Iković.
Neka odluke proizilaze iz znanja i iskustva umjesto da budu vođene interesom džepa politikanata, ističe naš sagovornik.
„Izmijenimo potpuno obrazovni sistem da bismo imali ljude koji će znati što su po zanimanju, a ne tek kada pročitaju šta piše na diplomi. Onda nećemo gledati na stablo samo kao na količinu drvne mase, već kao nešto što je iz godine u godinu sve više zeleno i sve više vrijedno. Tako nećemo gledati na prostor samo kao na metar kvadratni stana puta cijena, već na prostor koji će služiti i za igru, odmor, turizam, lokalne zanatske aktivnosti i obrazovanje, prostor koji ćemo svi moći koristiti u zavisnosti od dijela dana, zanimanja i životne dobi“, kaže Iković.
Ekološki aktivista Darko Stijepović kazao je na protestu u Podgorici da pravo na koncesije i danas dobijaju ljudi bliski političkim moćnicima i da to ne mogu da urade mještani sa područja gdje se koriste prirodni resursi.

„Nisu samo male hidroelektrane pošast, ima i drugih. Koristi od naših rijeka će imati samo lihvari koji grade hidroelektrane, a mi ćemo plaćati struju isto“, kazao je Stijepović.

On je istakao da i nova vlast ugrožava Taru, jer planiraju izgradnju novog rudnika.

Bez crnih tačaka

Premijer Zdravko Krivokapić na svečanoj sjednici Skupštine na Žabljaku poručio je da Vlada neće dozvoliti zataškavanje crnih ekoloških tačaka:
„Ali, ni otvaranje novih kroz devastiranje ekoloških bisera kao što je slučaj sa koritom rijeke Tare, koji su prouzrokovale određene neodgovorne instance i nesavjesni pojedinci.“
Vlada Crne Gore će bezrezervno biti posvećena radu na poglavlju 27 kao jednom od ključnih izazova u pogledu implementacije pravnih tekovina Evropske unije u oblasti životne sredine i klimatskih promjena, kazao je premijer.

Trideset propuštenih godina

Fizičar Dragan Hajduković, tvorac ideje o ekološkoj državi, kazao je medijima o crnogorskim političarima:

„Ono što oni mogu da slave danas je 30 propuštenih godina. A to je vrijeme za koje je Crna Gora, da je mudro, patriotski, sa vizijom ekološke države vođena, mogla postati jedna od najboljih država Evrope i jedna od najpoznatijih država na svijetu. Zašto je to tako, ja obično objašnjavam jednom jedinom rečenicom — Crna Gora je država koju je Bog velikodušno nagradio prirodom, a kaznio političarima vlasti i opozicije.“

Ideja Crna Gora, ekološka država, sprovedena je uz zalaganje tadašnjeg predsjednika Crne Gore, pokojnog Momira Bulatovića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala