- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Proroković: Ono što sam video na izborima u Rusiji i ono što pišu na društvenim mrežama – dva sveta

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaU informativnom centru Centralne izborne komisije Rusije u Moskvi.
U informativnom centru Centralne izborne komisije Rusije u Moskvi.  - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
Ono što se moglo neposredno videti na parlamentarnim izborima u Rusiji, i ono što se može pročitati na društvenim mrežama jesu dva različita sveta. kaže za Sputnjik Dušan Proroković, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji je imao ulogu posmatrača na upravo završenim parlamentarnim izborima u Rusiji.
„Bio sam na velikom broju biračkih mesta, razgovarao sa više od 60 posmatrača iz Rusije, uključujući predstavnike prozapadnih opozicionih partija ‘Jabloko’ i ‘Građanska platforma’, kao i sa predstavnicima NVO ‘Golos’. Takođe, pratio sam i proces u Moskovskoj izbornoj komisiji. Izbori su kao i drugde, uz razliku da postoje automatski brojači broja listića u kutiji, što onemogućava naknadno ubacivanje, posle zatvaranja biračkih mesta, i postoji video i zvučni nadzor biračkog mesta. Na samim mestima nije bilo nikakvih nepravilnosti, zamerke opozicije bile su da su nešto pročitali na društvenim mrežama te da to treba proveriti“, izjavio je Proroković, nakon zatvaranja biračkih mesta u Rusiji.
Proroković ocenjuje da je u procesu elektronskog glasanja Rusija iskoračila daleko, uključujući i razvoj sistema za sprečavanje zloupotreba.
„S jedne strane, izbori su bili transparentni - sva kršenja izbornih procedura su momentalno rešavana, pojedinačnih nepravilnosti jeste bilo, ali su one otklanjane zato što je 96 posto biračkih mesta bilo pokriveno kamerama, tako da nekih većih sistemskih nepravilnosti nije ni moglo biti – one su unapred sprečene. Takođe, Centralna izborna komisija omogućila je dostupnost svim podacima i svi domaći i strani posmatrači mogli su dobiti različite vrste podataka koje su želeli u realnom vremenu“, rekao je Proroković.
Međutim, s druge strane, ogroman je broj lažnih vesti koje su plasirane u prethodna dva dana, a do sad ih je evidentirano čak sedam hiljada. Uglavnom se radi o širenju fotomontaža ili različitih video materijala preko društvenih mreža, dodao je Proroković.
„Problematično je i to što onda te materijale preuzimaju pojedini zapadni mediji, nekritički ih objavljuju i tako kreiraju sliku da ovi izbori nisu regularni. To nam sve govori da izbori koji su održani nisu bili samo izjašnjavanje građana i pitanje poštovanja demokratske procedure, već imaju i svoju geopolitičku dimenziju“, zaključio je Proroković.
Glasanje za Državnu dumu Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
RUSIJA
Završeni izbori za Dumu, Jedinstvena Rusija u ubedljivoj prednosti /video/
Pripreme za održavanje izbora za Državnu dumu Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
RUSIJA
Dušan Proroković, posmatrač na ruskim izborima: Neverovatna transparentnost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala