- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Dušan Proroković, posmatrač na ruskim izborima: Neverovatna transparentnost

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPripreme za održavanje izbora za Državnu dumu Rusije
Pripreme za održavanje izbora za Državnu dumu Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Parlamentarni izbori u Rusiji proteći će u znaku transparentnosti, digitalnih tehnologija i epidemioloških mera, kaže za Sputnjik Dušan Proroković, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji će imati posmatračku ulogu na ovim izborima.
Izborna tišina pred izbore je ukinuta, a po prvi put birači će za poslanike Državne dume glasati tri dana, od 17. do 19. septembra. Takva odluka je doneta zbog pandemije virusa korona i kako bi se izbegli rizici od zaražavanja ljudi.
Osim glasanja na biračkim mestima, moći će da se glasa i onlajn.
„Može da se glasa internetom, čak i iz inostranstva. Obezbeđeni su i uređaji za interaktivno glasanje da bi se smanjila gužva na biračkim mestima. Ti glasovi se na kraju glasanja dodaju onima iz kutija. Kako ne bi bilo neregularnosti, a što ih najviše zabrinjava, osmislili su celu proceduru koja je transparentna i može se pratiti od početka do kraja“, kaže Proroković.
Kako dodaje, sve prostorije od glasačkih mesta do sefova u kojima se čuvaju glasovi pokrivene su kamerama, a „čak 96 posto je pokrivenost biračkih mesta“.
„To može pratiti svako ko želi, a dodatno je Javna komora obučila 200 hiljada novinara i NVO aktivista kako da prate i prijavljuju nepravilnosti. Jako im je stalo da opozicija koja učestvuje na izborima nema zamerke. Ako nema krađe, nema ni protesta. Sve je toliko transparentno da je prosto neverovatno“, navodi Proroković.
Ukupno će biti 880 hiljada članova izborne komisije, među kojima su predstavnici svih partija, a najmanje polovina su predstavnici raznih organizacija, građana različitih profesija. Manje od šest odsto članova komisije su državni službenici. To, kako se ocenjuje, garantuje transparentnost izbora.
„Omogućeno je opozicionim predstavnicima da kontrolišu sve, tako da je ovde nemoguće ukrasti glas, ni na kutiji, ni na brojanju“, ističe Proroković.
Takođe, zbog pandemije virusa korona na biračkim mestima su preduzete sve epidemiološke mere, od merenja temperature do obezbeđivanja zaštitnih maski, rukavica i olovaka za za svakog birača.
Proroković napominje da Zapad izbore za rusku Državnu dumu unapred proglašava nedemokratskim i nelegitimnim i to je, kako ocenjuje, postalo oružje za određene geopolitičke borbe.
„Zapad, odnosno, EU i SAD ceo ovaj proces gledaju samo kroz jednu prizmu i to kroz prizmu slučaja Navaljni. Imao sam danas zanimljiv razgovor sa mojim starim poznanikom, poslanikom u Evropskom parlamentu Miroslavom Radačovskim iz Slovačke koji mi je rekao da je dobio nepotpisano mišljenje ili preporuku iz Evropskog parlamenta da ne dolazi kao posmatrač na ove izbore, jer su oni nedemokratski i nelegitimni. Od strane institucija EU izbori se unapred proglašavaju nedemokratskim i nelegitimnim, a to je, kao i u drugim krajevima sveta, postalo oružje za određene geopolitičke borbe i ništa nam ne ukazuje da će se to brzo završiti, ni oko izbora ovde, a možda i u Nemačkoj, koju izbori očekuju 26. septembra. Svašta se odigrava“, rekao je Proroković
Zbog toga što je većina evropskih organizacija odbila da pošalje svoje posmatrače na izbore Centralna izborna komisija Rusije je pozivala eksperte iz celog sveta, kao i parlamentarne delegacije mnogih država da bi posmatrali izbore i dali određeni legitimitet celoj proceduri, navodi Proroković.
„Ono što su ovde u Rusiji uveli pre 10 godina kao praksu sada unapređuju. Proces je apsolutno transparentan, skoro sva biračka mesta su pokrivena kamerama, moguće je u realnom vremenu pratiti proces, zloupotreba biračkog spiska je faktički onemogućena... “, naglasio je Proroković.
Na pitanje može li se povući paralela između izbora u Rusiji i Srbiji, Proroković kaže da je „veoma teško“ praviti poređenje ne samo sa izborima u Srbiji , nego i sa izborima u bilo kojoj balkanskoj zemlji, pa čak i šire u svetu upravo zbog te transparentnosti koja je u Rusiji omogućena.
Govoreći o mogućem ishodu izbora, Proroković napominje da istraživanja javnog mnenja govore da je „Jedinstvena Rusija“ stabilizovala svoj rejting tokom predizborne kampanje, za razliku od opozicije koja svoju šansu izgleda da nije iskoristila.
„Ali, opet, istraživanja javnog mnenja su i ranije umela da podbace – jedne precenjuju, druge potcenjuju. Ključno pitanje je, čini mi se sada, da li će ova nova politička grupa koja je sebe nazvala ‘Novi ljudi’ preći cenzus, a oni su tu negde oko cenzusa, kao i kakva će biti distribucija tih većinskih mandata. Sve u svemu, očekuje nas interesantna borba u nizu izbornih jedinica.
Proroković će izborni proces pratiti na biračkim mestima u Moskvi i Podmoskovlju, a na posmatračima je, kako dodaje, da ocene da li je ceo proces legitiman.
„Obaveze su da budem u kontaktu sa Javnom palatom, koja je pripremala sve međunarodne posmatrače, a takođe na nama je i da ukažemo na sve nepravilnosti. Biće nam omogućena poseta nizu biračkih mesta - meni konkretno u Moskvi i Podmoskovlju, ali niz međunarodnih posmatrača je praktično u svim delovima Rusije i trebalo bi da vidimo da li je sve u skladu sa onim što je definisano kao procedura. Nije mi prvi put da učestvujem u jednom ovakvom procesu, s obzirom da imam neko ranije parlamentarno iskustvo i tu se mnogo toga i ne množe videti – to što ćete obići 20 ili 50 biračkih mesta ne može presudno da utiče na kontrolu biračkog procesa, ali praćenje cele procedure kroz ‘Javnu komoru i kroz posete Centralnoj izbornoj komisiji donekle može da ukaže kako se sve odvija, odigrava i da li je proces legitiman ili nije”, zaključio je Proroković.
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
RUSIJA
Moskva poručuje Vašingtonu: Ne mešajte se u izbore, naše strpljenje ima granice
Zasedanje Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
SVET
Izveštaj EP: Pooštriti politiku prema Rusiji, ne priznati izbore za Dumu ako bude kršenja procedura
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2021
Veliki rizici od stranog mešanja u parlamentarne izbore u Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala