- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Da li je tajno rusko oružje teško samo 100 grama donelo Staljinu pobedu u ratu

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaJosif Visarionovič Džugašvili Staljin
Josif Visarionovič Džugašvili Staljin - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2021
Pratite nas
U avgustu 1941. godine Josif Staljin je potpisao tajnu uredbu GKO-562s „O upotrebi votke u Crvenoj armiji“. Neki su smatrali da bez votke ne bi pobedili Nemce, a drugi da je ona više ubila nego spasila ruskih vojnika, navodi ruski portal AiF.

Sve za front

„Počevši od 1. septembra 1941. godine, treba dnevno deliti po 100 grama votke od 40 stepeni vojnicima Crvene armije i komandirima vojske sa prve linije fronta“, napisano je u odluci Državnog komiteta odbrane. Sudeći po tome da se ovom pitanju poklanjala ista pažnja kao povećanju proizvodnje sovjetskog automata „Špagin“ PPŠ, jurišnih bombardera Iljušin Il-2 i raketa „Katjuša“, izgleda da se votka vodila kao još jedno oružje za pobedu.

U ukazu je navedeno da paralelno sa vojnicima sa prve linije fronta votku treba da dobijaju i piloti i inženjersko-tehnički sastav vojnika na aerodromima. Bilo je dana kada piloti nisu mogli da lete zbog loših vremenskih uslova i tada im nije davana votka.

Ne zbog pijanstva

I tenkisti se nisu mnogo razlikovali.

„Čitav rat je pao na zavisnike! I kod nas i u Vermahtu. U ratu ne možete bez zavisnika, jer pre borbe morate podići duh, a nakon borbe da se opustite. Neki u početku nisu pili votku, ali većina jeste. Alkohola nije nedostajalo. Kapetan bi došao posle boja, kada su zauzeli Orel i ostavio nam termos sa dvadeset litara alkohola“, ispričao je oficir tenkista Aleksandar Bodnar za projekat „Sećam se“.

Međutim, mnogi komandiri nisu dozvoljavali tenkistima da piju i smatrali su da je veliki rizik ići u rat pijan, izjavio je stariji potporučnik Marjevski.

Živeo Mikojan!

Vojska je do 1942. godine pila skoro šest miliona litara votke za mesec dana, ali je i neuspešno ratovala. Staljin, razočaran neuspehom vojske naredio je da se votka daje samo onim jedinicama koje su imale uspeha u ratu. Ostali vojnici su dobijali 100 grama votke samo za vreme praznika: Velike oktobarske socijalističke revolucije (7. novembra), dan Ustava (5. decembra), Novu godinu, Dan Crvene armije, Prvi maj i Dan fiskulture (19. juli).
Nakon debakla Nemaca kod Staljingrada naređeno je da svi vojnici mogu svakodnevno da piju po 100 ili 50 grama u zavisnosti od položaja.
Pešadija je dobijala votku pre samog napada, a piloti posle poletanja. Međutim, te uredbe se nisu uvek poštovale.
Inicijator ovog pravila nije bio Narodni komesarijat SSSR-a već Anastas Mikojan koji je tada bio na funkciji zamenika predsednika Saveta narodnih komesara i predsednik Komiteta za snabdevanje vojske.
Votka - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
RUSIJA
Deset razloga zašto treba piti votku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala