- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski piloti dobijaju novo oružje

© Sputnik / Dmitriy VinogradovRuski piloti u avio-bazi Hmejmim u Siriji
Ruski piloti u avio-bazi Hmejmim u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
Pratite nas
Kompaktan, moćan, brz i bešuman, upravo će takvo oružje dobiti vojna i taktička avijacija vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Reč je o automatskim puškama PPK-20. O modernizovanom naoružanju za hitne slučajeve se ne govori prvi put, jer piloti trenutno imaju oružje iz sovjetskog perioda.
Piloti moraju biti spremni da se bore i na zemlji u slučaju da avion bude pogođen i da moraju da se katapultiraju.

„Rukovodstvo Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije odlučilo je da u naoružanje za hitne slučajeve uključi automatsku pušku PPK-20 za pilote lovaca, jurišnih aviona i bombardera. Proizvodnja mitraljeza će početi uskoro“, saopštio je je Sputnjiku izvor iz avioindustrije.

PPK-20 je automatska puška „Kalašnjikov“ koja ima patrone 9h19 „Parabelum“. Kao osnova je uzet „Vitjaz-SN“ koji je proizveden u fabrici u Iževsku i može da pogodi metu na distanci od 250 metara. PPK-20 ima ergonomsku ručku, a može se dodati i teleskop sa šest pozicija.
Pored toga, postoji i dopunska palica koja bi dodatno uticala na stabilnost gađanja. Ima i „Pikatini“ šinu koja se može se montirati i odozdo i bočno što dopunski omogućava bolju stabilnost. Posebna pažnja je posvećena veličini, pa je tako PPK-20 veoma kompaktan.

„PPK-20 ne zauzima mnogo mesta i lako se smešta u kutiju sa opremom za posade helikoptera i aviona koja je predviđena za havarijske slučajeve. Težina automatske puške sa municijom nije veća od tri kilograma“, rekao je predstavnik koncerna Kalašnjikov Vitalij Bojko.

PPK-20 je bešuman i ne odaje nikakav plamen ili dim prilikom korišćenja što je veoma važno, jer se piloti često katapultiraju na neprijateljskoj teritoriji i što su tiši to su veće šanse da prežive.

Spremnost za ratovanje

„Potreba da se zameni automatsko oružje pilota se odavno pojavila. Do tada su nam dali samo AKSU (jurišnu pušku Kalašnjikov). Ona ima četiri šaržera po 30 metaka, kao i dve granate F-1. Pored toga u prsluku su predviđeni prostori za dva pištolja ‘Stečkin’ sa pet šaržera, a u svakom od njih je po 20 metaka", naveo je Sergej Ekimov snajperista i pukovnik.

Upravo je iz „Stečkina" pucao major Roman Filipov koji je herojski poginuo 3. februara 2018. godine u Siriji. Njegov avion Su-25 je pogođen u rejonu zone deeskalacije Idlib, pilot se katapultirao i sleteo na teritoriju koju su kontrolisali teroristi. Kada su krenuli ka njemu on se sakrio iza velikog kamena i počeo da puca. Uspeo je da pogodi dvojicu terorista, a nakon toga je izvukao granatu. Svi piloti prolaze kroz slične situacije.
„Piloti dva puta godišnje imaju vežbe iz gađanja. Pritom, ruski piloti sami pripremaju oružje tako da dobro znaju balistiku metka i sve ostale detalje oružja", pojasnio je Ekimov.

Dodatna oprema

Oružje i granate su samo deo opreme za hitne slučajeve. Takođe se u kompletu nalazi i alat za sečenje, apoteka, konzerve, ribolovačka oprema, signalne rakete, kompas, radio, fenjer i voki-toki.
Oprema za hitne slučajeve se nalazi u sedištu za katapultiranje. Neke predmete za preživljavanje piloti smeštaju i u prslucima.
„Pored oružja piloti će dobiti i drugu novu opremu. Na primer, radio Komar je još iz Sovjetskog vremena i efikasan je samo u neposrednoj zoni. U filmovima se prikazuje da se oni skoro ‘kače’ za satelite, a u stvarnosti imaju mali domet, posebno u planinama", nastavlja Ekimov.
Sve više se povećava radijus za primenu aviona, što znači da je pilotima neophodna savremena oprema sa satelitskom navigacijom kako bi se lakše orijentisali u slučaju katapultiranja.
Specijalisti smatraju da je potrebno napraviti letnju i zimsku maskirnu uniformu, s obzirom da danas piloti lete u sivim kombinezonima, koji se vide na zemlji u bilo koje doba godine, kao da je potrebna i bolja hrana.
Ekimov je naveo iskustvo američkog Ratnog vazudhoplovstva gde se u opremi nalazi i hrana koja je u obliku gela, kao i orašasti plodovi i druge smese koje su veoma kalorične.
Ruski piloti u vojnoj bazi - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Ruski piloti po prvi put dobijaju automatske puške
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala