Ruski piloti po prvi put dobijaju automatske puške

© Sputnik / Dmitriй Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaRuski piloti u vojnoj bazi - arhivska fotografija
Ruski piloti u vojnoj bazi - arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2021
Pratite nas
U kompletu za preživljavanje vojnih pilota prvi put će biti uključene automatske puške PPK-20 i kompaktni pištolji „Lebedev“, saopštila su Sputnjiku dva izvora u avionskoj industriji.
Trenutno se u opremi za hitne slučajeve (NAZ) pilota avijacije nalazi apoteka, hrana, nož, sredstva za radio vezu i drugi osnovni predmeti. Oprema se nalazi u katapultu i pričvršćena je za pojas pilota.
Greška je smatrati da se u opremi za hitne slučajeve nalazi i automat „Kalašljikov“, u stvari pilot može sa sobom poneti samo malokalibarsko oružje koje se nalazi u letačkom odelu, a to je najčešće pištolj „Makarov“ ili „Stečkin“ i nekoliko granata.
Prema nalogu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgu ova dva naoružanja će biti uključena u opremu za hitne slučajeve.
Ruska Ratna mornarica u Vladivostoku - mornarička specijalna jedinica - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Interes stranih kupaca opravdan: Pomama za ruskim oružjem za podvodnu bitku
„NAZ oprema će biti kompletirana automatskim puškama, a posada će dobiti pištolje koji će biti smešteni u vojnom prsluku“, saopštio je sagovornik Sputnjiku.
Drugi izvor je naveo da su početkom godine održani vojno-tehnički eksperimenti sa učešćem nekoliko desetina posada lovaca i lovaca-bombardera. Oni su postigli najveće ocene u upotrebi automatske puške PPK-20 i pištolja „Lebedev“ (PLK). Sagovornik je pojasnio da su u testiranju učestvovale četiri ruske kompanije-proizvođači malokalibarskog naoružanja.
„Očekuje se da će komanda Vazdušno-kosmičkih snaga potvrditi izbor vojnih pilota za primenu novog kompleta naoružanja“, dodao je drugi sagovornik.
Sagovornik je pojasnio da malokalibarsko naoružanje ulazi u sastav kompleta za hitne slučajeve na svim ratnim avionima, uključujući i lovce Su-27, Su-30SM, Su-35, Su-57, MiG-29 i MiG-35, kao i na bombarderima Su-24 i Su-34.
Automatska puška PPK-20 će koristiti metke 9h19 „Parabelum“ na bazi automatske puške „Vitjaz-SN“. PPK-20 je opremljen uređajem koji prilikom paljbe proizvodi malu buku, ima novu sklopivu masku i ergonomsku dršku za pištolj. Oružje je teško 2,9 kilograma i ima 30 patrona.
„Lebedev“ takođe ima metke 9h19, manjih je dimenzija i lakši za nošenje.  
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala