Interes stranih kupaca opravdan: Pomama za ruskim oružjem za podvodnu bitku

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaRuska Ratna mornarica u Vladivostoku - mornarička specijalna jedinica
Ruska Ratna mornarica u Vladivostoku - mornarička specijalna jedinica - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2021
Pratite nas
Rusije je isporučila stranom partneru specijalne podvodne pištolje SPP-1M i specijalne automatske puške APS. Zahvaljujući jedinstvenoj municiji ovo oružje može gađati i efikasno uništavati mete pod vodom, a izvanrednost automata APS priznaju ne samo ruski, nego i strani eksperti, prenosi televizija RT.
Kako je saopštio klaster naoružanja „Rosteh“, zahvaljujući karakteristikama i pouzdanosti podvodnog oružja, za njim, kao i za mnogim drugim proizvodima „Rosteha“ postoji potražnja u inostranstvu, između ostalog i u zemljama Bliskog istoka i u azijsko-pacifičkom regionu.
Oružje je napravio Centralni naučno-istraživački institut za preciznu mašinogradnju (CNIITOČMAŠ) i predviđeno je za naoružavanje specijalnih jedinica.
Razvoj specijalnog podvodnog streljačkog oružja započet je u Sovjetskom Savezu šezdesetih godina prošlog veka, a sovjetski konstruktori su bili pioniri u toj sferi, jer pre toga u svetu nije postojalo radnih primeraka takvog oružja.
„Konvencionalno streljačko oružje, na primer automatska puška Kalašnjikov, u suštini može pucati pod vodom. Ali domet i snaga metka su praktično na nuli, takvim hicem se ništa ne može pogoditi. Zbog gustine vode i oblika običnog metka on počinje da se vrti i gubi energiju“, objašnjava za RT vojni ekspert Aleksandar Butirin.
Međutim, konstruktori CNIITOČMAŠ-a uspeli su da reše te zadatke tako što su napravili metak SPS kalibra 4,5 milimetara za pištolj SPP-1M.
Nevidljivi ruski bombarder PAK DA - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2021
Oružje kao iz naučno-fantastičnih filmova: Ruska vojska „jača mišiće“
Stabilizacija u vodi postiže se zahvaljujući obliku prednjeg dela metka, zbog koga se prilikom kretanja velikom brzinom pred metkom obrazuje prazan prostor što smanjuje otpor.
Pištolj SPP-1M predviđen je za gađanje protivnika pod vodom na udaljenosti do 17 metara i do 20 metara na kopnu. Pritom, efikasni domet njegovog korišćenja pod vodom zavisi od dubine – kako se ona povećava, domet se smanjuje. Početna brzina metka je 235-250 metara u sekundi.
​Ali, pištolj SPP-1M nije jedini ruski primerak podvodnog oružja. Stručnjaci CNIITOČMAŠ-a su 1970. godine napravili APS - specijalnu podvodnu automatsku pušku.
Automat APS koristi metke kalibra 5,66 milimetara i može da gađa ciljeve na udaljenosti do 30 metara pod vodom i do 100 metara na kopnu. Početna brzina metka iznosi 340-360 metara u sekundu. Kapacitet šaržera je 26 metaka.
​„Sovjetski konstruktori uspeli su da reše najteži zadatak tako što su napravili automat koji funkcioniše u sredini čija gustina na stotine puta prevazilazi gustinu vazduha“, ističe ruski vojni ekspert, pukovnik u penziji Viktor Litovkin, naglašavajući da je visoka efikasnost automata APS, kao i u slučaju pištolja SPP-1M, obezbeđena zahvaljujući specijalnim mecima.
Raketna podmornica strateške namene klase Borej - Sputnik Srbija, 1920, 04.06.2020
„Forbs“ objavio spisak najtajanstvenijeg ruskog oružja
I zapadni eksperti priznaju da je to rusko neobično oružje – jedinstveno. Prošle godine američki list „Nešenal interest“ objavio je članak pod nazivom „Ruski automat APS za pucanje pod vodom – oružje koje nema pandana u svetu“, ističući da američke Oružane snage nemaju oružje koje bi bilo pandan ruskom automatu APS.
Viktor Litovkin ističe za RT da SAD i druge države do sad nisu uspele da naprave efikasno automatsko streljačko oružje za bitku pod vodom. Strano naoružanje u tom pravcu ograničeno je na američke i nemačke podvodne revolvere.
„Podvodni pištolji raznih modela u različitim zemljama pojavili su se relativno davno, dok su podvodni automati retkost. APS kojim je naoružana specijalna ruska mornarička jedinica je jedinstveno oružje koje može rafalno pucati pod vodom i na površini“ objašnjava ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.
Prema njegovim rečima, Rusija je to naoružanje verovatno isporučila prijateljskoj zemlji, specijalnoj mornaričkoj jedinici čiji je zadatak zaštita i odbrana morskih objekata, suprotstavljanje diverzantima, diverzantske akcije protiv neprijateljskih brodova i morskih objekata.
„Interesovanje stranih kupaca za automat APS je opravdano, jer je to jedinstveno podvodno oružje. Ne isključujem mogućnost da i druge zemlje prave takvo oružje, na primer Kina ili Zapad. Ali prvenstvo u oblasti stvaranja takvih automata pripada samo Rusiji“, zaključuje ekspert.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala