- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Rusija se oprašta od Dude: Legende nikad ne umiru

© AFP 2023 / OZAN KOSEDuda Ivković
Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Vest o smrti Dušana Dude Ivkovića, jednog od najtrofejnijih evropskih košarkaških trenera, potresla je rusku javnost. Gotovo svi vodeći ruski mediji objavili su vest o smrti proslavljenog srpskog trenera, nazivajući ga „legendom“, „čovekom epohom“ i „vladarom umova i duša“.
Ističući da je otišao jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, ruski mediji podsećaju da je Duda Ivković bio prvi strani stručnjak koji je zauzeo mesto glavnog trenera „armejaca“ i da je upravo on bio najvažnija karika tima koji je početkom dvehiljaditih stvarao novi klub po savremenim standardima, pretvarajući CSKA u najjaču evropsku košarkašku mašineriju.
Mediji navode da je Duda u Moskvi proveo pet godina i da je od 2002. do 2005. vodio CSKA, a od 2005. do 2007. – „Dinamo“. Tri puta je uzastopno sa CSKA osvajao domaći šampionat, a takođe i Kup Rusije, dok je "Dinamo" pod njegovim vođstvom osvojio ULEB kup tj. sadašnji Evrokup.
Predsednik CSKA Andrej Vatutin ističe da će Dušan Ivković u sećanju kluba ostati upmaćen kao „istinska legenda“.
„Dušan je za sve nas - trenere, igrače, navijače, menadžere - bio istinski i pravi mentor, čovek koji je znao apsolutno sve o košarci i životu. Bio je kolega, učitelj, prijatelj“, naveo je, između ostalog, Vatutin.

Legende poput Dude nikada ne umiru

Od Dude se toplim rečima opraštaju igrači, navijači i celokupna sportska javnost u Rusiji. O njemu govore kao o velikom čoveku i čoveku neverovatne energije, košarkaškom magu, maestru, autoritetu, neprikosnovenom strategu, pedagogu i intelektualcu, čija će zaostavština živeti večno.
Ruski mediji navode da je Ivković decenijama bio vladar košarkaških terena i da je izveo na put velike asove poput Dražena Petrovića, Viktora Hrjape i Miloša Teodosića.
Sergej Kušenko, predsednik VTB junajted lige i bivši generalni direktor CSKA, Ivkovića naziva „velikim strategom“ i opisuje ga kao „prijatnog čoveka“.
Govoreći o njegovim karakternim osobinama Kušenko izdvaja „pravdoljubivost, pažljivost i pedantnost“.
„Dušan je bio neosporan autoritet u svetskoj i evropskoj košarci. Bez njega ne bi postojao CSKA ovakav kakav je danas. Ovo je veoma težak gubitak, neočekivan“, rekao je Kušenko, dodajući da pregovori sa Ivkovićem o njegovom prelasku u CSKA nisu bili laki, pošto CSKA tada nije imao status „superkluba“.
Počasni predsednik VTB Sergej Ivanov takođe ističe da je Duda Ivković „sjajan trener“, koji je od CSKA napravio profesionalni klub evropskog nivoa i dao značajan doprinos razvoju ruske košarke. On podseća da je Duda odbio ponude NBA klubova da bi došao u Rusiju i stvorio zaista profesionalan klub.
„I mnogi klubovi u Rusiji sada idu putem koji je stvorio Ivković…“, naglasio je Ivanov.
Na društvenim mrežama Rusi objavljuju Dudine fotografije u znak, kako navode, sećanja na velikana i trenera koji je započeo istoriju modernog CSKA. Korisnici mreža u svojim porukama izjavljuju saučešće porodici, poručuju da ga nikad neće zaboraviti i ističu da „legende poput Dude nikada ne umiru“.

Rusiju nosio u srcu

Ruski portal sports.ru objavio je poslednji veliki intervju Dude Ivkovića dat za ruske medije marta 2020. godine u kome proslavljeni srpski trener govori o svojoj karijeri, radu u Rusiji, ljubavi prema golubovima, rodbinskoj vezi sa Nikolom Teslom i problemima savremene košarke.
U tom intervju Duda je pričao o svojoj posvećenosti poslu i surovom profesionalizmu.
„Na primer, za pet godina u Moskvi nisam imao vremena čak ni da odem u Boljšoj teatar. Moja filozofija je bila da radim 24 sata dnevno - na različitim aspektima. U suprotnom, ne možete biti profesionalac“, istakao je Duda.
Bilo mu je važno obrazovanje igrača. Smatrao je da je najbolji igrač onaj koji daje sve od sebe. Često su mu zamerali da ne zna da radi sa superzvezdama, ali za njega superzvezde „nisu oni koji postižu mnogo, nego one koje daju primer drugima“.
Smatrao je veoma važnim da igrači poznaju kulturu, istoriju zemlje u kojoj igraju.
„Kada sam došao u CSKA hteo sam igračima da pokažem Rusiju - putovali smo zajedno u Sankt Peterburg, otišli ​​u Ermitaž i u druge muzeje i posetili istorijska mesta u Moskvi. Znam da se igračima to baš ne sviđa, ali gde god smo putovali pokušavali smo da posetimo lokalne muzeje i upoznamo se sa kulturom. To je bilo normalno za košarku u kojoj sam odrastao. Sada igrači nemaju vremena za učenje. Ranije se košarka nazivala akademskim sportom: podrazumevalo se da se njome bave samo ljudi koji su stekli visoko obrazovanje. Sada je sve drugačije: počinju da igraju od malih nogu, sezone su jako dugačke, previše je utakmica“, pričao je Duda.
Prisećajući se svog života u Rusiji Ivković je rekao da je to bilo „sjajno vreme“ i otkrio je da nikada nije zažalio što je izabrao Rusiju i odustao od šanse da radi u NBA i postane prvi trener iz Evrope u toj ligi.
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
SPORT
Duda Ivković otkrio je Ljubinki Milinčić zašto je Rusija „retka zemlja“
Dušan Duda Ivković - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Podkast
Dušan Duda Ivković – topla duša i veliki autoritet /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala