- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ne za „Fajzer“: Stručnjaci američke agencije odbacili treću dozu vakcine

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
Pratite nas
Savetodavni komitet Američke administracije za hranu i lekove (FDA) odbio je predlog da se uvede treća doza „Fajzer/Biontek“ vakcine protiv virusa korona.
„Treća doza mogla bi da bude korisna za starije, pa čak i za celu populaciju. Međutim, mislim da još nismo stigli do toga ako gledamo podatke“, rekao je dr Ofer Levi, specijalista za vakcine i infektivne bolesti iz Bostonske dečje bolnice, prenose američki mediji.
Savetodavni komitet saslušao je argumente naučnika i predstavnika „Fajzera“ u vezi sa odobravanjem treće doze za opštu populaciju. Posle nekoliko sati, glasao je 16-3 protiv uvođenja treće doze, navodi RT.
Odluka savetodavnog komiteta nije obavezujuća i FDA bi mogla da ne postupi po njoj. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena računa da će FDA odobriti treću dozu, kako bi njena primena počela pre kraja meseca.
„Fajzer“ je komitetu predstavio niz studija koje govore o tome da efikasnost vakcina slabi nekoliko meseci posle primanja. Jedna od njih govori da je efikasnost pala sa 93 na 53 odsto kada je u pitanju delta varijanta virusa korona, te pad sa 97 na 67 odsto u slučaju prethodnih varijanti.
FDA je već izrazila skepsu prema podacima koje je izneo „Fajzer“, navodeći da vakcine ipak pružaju zaštitu od teškog oblika bolesti i smrti.
„Fajzer“ nije jedini proizvođač koji se nada uvođenju treće doze, pa je tako „Moderna“, koja takođe proizvodi mRNK vakcinu, objavila podatke da vakcine slabe protokom vremena, tvrdeći da postoje dokazi o potencijalnoj koristi od treće doze.
Komitet nastavlja da razmatra dokaze o trećoj dozi i može je i dalje odobriti za starije osobe i ljude koji su na neki način posebno ugroženi.
Ampule vakcine protiv kovida kompanije Fajzer/Bionteh - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
SVET
Ugledni časopis „Lanset“: Naučnici tvrde – treća doza vakcina sada nepotrebna, a može biti i opasna
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Treća doza nije potrebna, saopštila Svetska zdravstvena organizacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2021
Počela vakcinacija trećom dozom vakcine u Srbiji /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala