- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ugledni časopis „Lanset“: Naučnici tvrde – treća doza vakcina sada nepotrebna, a može biti i opasna

© AP Photo / Francois MoriAmpule vakcine protiv kovida kompanije "Fajzer/Bionteh"
Ampule vakcine protiv kovida kompanije Fajzer/Bionteh - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Tim naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske i drugih zemalja objavio je članak u naučnom časopisu „Lanset“ u kome se navodi da trenutno nema potrebe za širokom imunizacijom trećom dozom vakcina protiv virusa korona.
Među autorima članka su bivša direktorka Kancelarije za istraživanja i pregled vakcina pri američkoj Upravi za hranu i lekove (FDA) Merion Gruber i njen bivši zamenik Fil Krauze. Oboje su podneli ostavku nakon što je regulator podržao davanje treće doze vakcina.

Naučnici navode da su vakcine protiv virusa korona efikasne u slučaju teških oblika bolesti, ali da prerana upotreba treće doze nosi određene rizike, uključujući moguće neželjene efekte poput miokarditisa koji se najčešće javlja nakon druge doze vakcine mRNK (pomoću te tehnologije su napravljene vakcine „Moderna“ i „Fajzer/Biontek“).

Medicinski stručnjaci su više puta isticali da je masovna revakcinacija počela prerano da se sprovodi, ali su potvrdili da treća, „pojačana“ doza može biti potrebna kasnije – na primer, ukoliko se pojavi novi soj virusa koji uspe da „probije“ zaštitu koju daje vakcina.
U članku se ističe da su čak i pored visoke stope vakcinisanih među stanovništvom glavni raznosioci infekcije i dalje ljudi koji se nisu uopšte vakcinisali.
Kako navodi portal „Si-En-Bi-Si“, članak je objavljen sedmicu dana pre početka vakcinacije trećom dozom u SAD, što je ranije najavila administracija američkog predsednika Džoa Bajdena.
Podsetimo, početkom avgusta generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus je pozvao da se na vreme stavi moratorijum na uvođenje treće doze vakcine protiv virusa korona kako bi se više vakcina poslalo u zemlje čiji stanovnici još nisu primili nijednu dozu.
Izrael, Francuska, Nemačka i brojne zemlje Bliskog istoka već su objavili da će početi da sprovode vakcinaciju trećom dozom.
U Rusiji su registrovane četiri vakcine protiv korone – „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) centra „Gamaleja“, „EpiVakKorona“ centra „Vektor“, „KoviVak“ centra „Čumakov“, i vakcina „Sputnjik lajt“.
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2021
Treća doza nije potrebna, saopštila Svetska zdravstvena organizacija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala