- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Usvojena deklaracija ODKB: Dogovoreno jačanje južne granice organizacije

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaZastave država-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)
Zastave država-članica Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Šefovi država-učesnica Saveta za kolektivnu bezbednost Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) dogovorili su se da ojačaju južne granice organizacije, saopštio je predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon nakon samita održanog u četvrtak u Dušanbeu.
„Učesnici sednice su se složili da ojačaju južne granice ODKB-a i nastave da planiraju i realizuju paket mera usmerenih na smanjenje nivoa i neutralisanje potencijalnih pretnji na prostoru organizacije“, rekao je lider Tadžikistana.
U Deklaraciji usvojenoj nakon Samita ODKB ističe se da su lideri zemalja organizacije odobrili plan za naoružavanje kolektivnih snaga za brzo reagovanje ODKB-a savremenim oružjem.
U Deklaraciji se dodaje da su lideri, u vezi sa situacijom u Avganistanu, precizirali plan operativnog raspoređivanja snaga organizacije u Srednjoj Aziji.
„U vezi sa promenom situacije u Avganistanu precizran je plan operativnog raspoređivanja Kolektivnih snaga Organizacije u regionu Centralne Azije i sastav vojnih kontingenata i formacija specijalnih jedinica Kolektivnih snaga za brzo reagovanje“, ističe se u dokumentu.
Takođe se navodi da je potpisan dogovor kojim se predviđa stvaranje vojne policije, vojne istrage, vojnog tužilaštva i sudova.
Sledeća sednica Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB održaće se u četvrtom tromesečju 2021. godine u Jerevanu.
Članice ODKB-a su Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgizija, Rusija i Tadžikistan.
Predsednik Rusije Vladimir Putin na onlajn sastanku lidera ODKB-a - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
RUSIJA
Putin: ODKB mora biti spremna da održi stabilnost na svojoj teritoriji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala