- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: ODKB mora biti spremna da održi stabilnost na svojoj teritoriji

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin na onlajn sastanku lidera ODKB-a
Predsednik Rusije Vladimir Putin na onlajn sastanku lidera ODKB-a - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) treba da bude spremna da primeni svoj odbrambeni i politički potencijal za održavanje stabilnosti na svojoj teritoriji posle užurbanog povlačenja Sjedinjenih Američkih Država iz Avganistana, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Situacija u zoni odgovornosti ODKB i spoljnim granicama država-članica nije samo nestabilna, već nosi i zaista velike izazove i rizike za bezbednost naših zemalja“, rekao je ruski predsednik na sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB-a putem video-veze.
„Odmah nakon, blago rečeno, užurbanog povlačenja američkih trupa i njihovih saveznika i dolaska na vlast pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), na vanrednom samitu ODKB razmenili smo mišljenja o opasnostima povezanim sa radikalno promenjenom situacijom u ovoj zemlji“, rekao je Putin.
Prema njegovim rečima, tada su svi podržali zaključak da je u trenutnim uslovima više nego ikada potrebna bliska koordinacija i jedinstvo država-članica ODKB.
On je podsetio da su se na tom sastanku lideri ODKB dogovorili da je „potrebno da se bude spreman da se u svakom trenutku u potpunosti iskoristi odbrambeni i politički potencijal ODKB-a radi osiguravanja bezbednosti, održavanja mira i stabilnosti u našim zemljama“.
Sednica Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB-a kojom predsedava lider Tadžikistana Emomali Rahmon počela je u četvrtak u Dušanbeu. Lideri Belorusije, Jermenije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana i generalni sekretar organizacije okupili su se u Palati nacija kako bi učestvovali na sednici Saveta. Predsednik Rusije Vladimir Putin učestvuje u onlajn formatu. Na dnevnom redu sednice su pitanja međunarodne i regionalne bezbednosti, glavni rezultati aktivnosti ODKB-a u periodu između dva samita i informacije o prioritetnim oblastima delovanja tokom predstojećeg predsedavanja Jermenije ODKB-om.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala