- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija uspešno završila ispitivanje nuklearnog „goriva budućnosti“

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaLogo korporacije "Rosatom"
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Eksperti ruske nuklearne industrije uspešno su završili testiranja na nuklearnoj elektrani „Balakovo“ inovativnog nuklearnog „Remiks“ goriva koje će se u budućnosti koristiti u nuklearnoj energetici, saopštila je ruska kompanija „Rosatom“.

„Reaktori za proizvodnju toplotne energije VVER-1000 koji u svom sastavu imaju eksperimentalne elemente sa Remiks gorivom, uspešno su prošli test eksploatacije u reaktoru energetskog bloka broj 3 nuklearne stanice koji je trajao oko pet kalendarskih godina, navodi se u saopštenju.

U reaktor energetskog bloka broj 3 napunjena su tri sklopa sa gorivom, od kojih svaki ima standardne elemente za proizvodnju toplote i šest generatora sa „Remiks“ gorivom.

„Pet godina su naši eksperti pratili neutronsko-fizičke i resursne karakteristike eksperimentalnih reaktora i nije bilo nikakvih problema u eksploataciji, što potvrđuju i projektna svojstva novog nuklearnog goriva“, podvukao je Rižkov.

„Remiks“ gorivom se omogućava smanjenje upotrebe prirodnog urana u nuklearnoj energetici i ponovno korišćenje komponenti već ozračenog goriva. Osnovna prednost nuklearnog ciklusa je mogućnost korišćenja plutonijuma koji se formira u reaktorima prilikom zračenja uranijuma 238. On se sastoji iz regenerisanog uranijuma i plutonijuma koji se obrazuju prilikom prerade nuklearnog goriva sa dodacima obogaćeno uranijuma. Upotreba takvog goriva omogućiće višestruko širenje nuklearne energije zatvaranjem ciklusa nuklearnog goriva, kao i ponovnu upotrebu ozračenog goriva umesto njegovog skladištenja.
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Nastupa nova era atomske energetike: Rusija gradi nuklearku nove generacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala