Nastupa nova era atomske energetike: Rusija gradi nuklearku nove generacije

CC0 / piksabej / Nuklearna elektrana
Nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 08.06.2021
Pratite nas
Rusija je pokrenula izgradnju novog nuklearnog energetskog kompleksa budućnosti, prvog na svetu energetskog bloka nove generacije BREST-OD-300, kod kojeg havarije tipa Černobilja i Fukušime će biti u principu nemoguće.
Izgradnja se odvija u gradu Seversku na platformi „Sibirskog hemijskog kombinata“ (SHK) ruske državne korporacije „Rosatom“.
S tim u vezi, predsednik Ruske akademije nauka Aleksandar Sergejev izjavio je da početak izgradnje jedinstvenog energetskog bloka u Rusiji označava početak nove ere u nuklearnoj energetici.
Energetski blok sa snagom od 300 megavata biće deo eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa (ODEK) koji se gradi u SHK u okviru projekta „Proboj“. Očekuje se da će reaktor BREST početi sa radom između 2025-2030. godine.

Od prve industrijske nuklearke do „bloka budućnosti“

Tehnologije u osnovi eksperimentalnog demonstracionog energetskog kompleksa istovremeno će omogućiti rešavanje ključnih zadataka nuklearne industrije u vezi sa ekologijom i sirovinama.
BREST nije jedini takav na svetu, ali je prvi koncept koji zadovoljava sve bezbednosne i ekonomske zahteve nuklearne energetike i usmeren je na rešavanje problema stabilnog razvoja. On predstavlja prototip reaktora sa brzim neutronima BR-1200 i sa olovnim rashladnim sredstvom, koji će postati osnova za komercijalni energetski blok velike snage od otprilike 1200 megavata.
Radnici u ledolomcu na nuklearni pogon - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2019
Rusija gradi jedinstvene nuklearne reaktore
Novi nuklearni „energetski kompleks budućnosti“ gradi se na mestu gde je krajem 1950-ih godina pokrenuta prva ruska industrijska nuklearna elektrana — Sibirska nuklearna elektrana.
Inače, Rusija je prva u 21. veku izgradila i pustila u rad nuklearne energetske blokove sa reaktorima takozvane generacije „tri plus“, a sada je reč o ovladavanju tehnologijama postrojenja četvrte generacije.
Ruski stručnjaci uspeli su da pokažu da je moguće napraviti brze nuklearne reaktore na takav način da će njihova bezbednost biti zasnovana na zakonima prirode, a ne na stvaranju dodatnih inženjerskih barijera i povećanju broja osoblja. To i jeste princip prirodne bezbednosti, koji je ušao u osnovu koncepta BREST.
Njegova konstrukcija isključuje takozvano ubrzanje neutrona koje je izazvalo katastrofu u Černobilju. Pored toga, sa reaktorom BREST nemoguć je scenario katastrofa ni kao u elektrani „Fukušima“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala