- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kalabuhov: Šmit nema neophodan međunarodni pravni legitimitet, OHR postao kočnica

© Foto : Youtube/FACE HD TV/PrintscreenIgor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH
Igor Kalabuhov, ruski ambasador u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov ponovio je stav Ruske Federacije da Kristijan Šmit nema neophodni međunarodni pravni legitimitet za visokog predstavnika u BiH i da se OHR pretvorio u kočnicu na putu suverenog razvoja BiH, zbog čega bi trebalo da bude zatvoren.
"Po nama, cela procedura se, ako bismo je opisivali, svodi na to da Upravni odbor /Saveta za provođenje mira/ bira visokog predstavnika, a Savet bezbednosti UN ga odobrava ili potvrđuje", istakao je Kalabuhov.
On je napomenuo da i u rezolucijama Saveta Evrope iz perioda kada je BiH primana u sastav te međunarodne organizacije, Rezolucija 234 u tački 5 propisuje ovu proceduru imenovanja visokog predstavnika.
Govoreći o odluci bivšeg visokog predstavnika za BiH Valentina Incka da nametne "zakon o zabrani negiranja genocida", Kalabuhov je ocenio da je ova odluka bila pogrešna, ističući da su bonska ovlaštenja zastareli mehanizam, instrument koji ne treba da se upotrebljava u suverenoj državi.
"Nažalost, naši zapadni partneri tumače situaciju u tom smislu da su bonska ovlašćenja univerzalno sredstvo koje može upotrebljavati visoki predstavnik", rekao je Kalabuhov za ATV.
Prema njegovim rečima, čak i najslobodnije i najšire tumačenje bonskih ovlašćenja ne dozvoljava da se donose mere koje se tiču zakonodavstva.
"To je posao za odgovarajuće institucije BiH i drugi razlog zbog kog mi se čini da je odluka Valentina Incka bila pogrešna jeste da ona nije bila motivisana interesima izbalansiranog pristupa, nego nekim drugim interesima, a među njima ja sumnjam i na neke moralne interese samog gospodina Incka", kazao je Kalabuhov.
Ruski ambasador u BiH je rekao da visoki predstavnik treba da odražava usaglašene stavove konstitutivnih naroda i građana BiH.
"Način na koji je Incko upotrebio bonska ovlašćenja je neosnovan i, kako smo već ukazali, doveo je do krize, ne samo u BiH, već i u celom balkanskom regionu", istakao je Kalabuhov.
On je rekao da glavna uloga visokog predstavnika nije u obezbeđivanju kretanja BiH ka evropskim institucijama, o čemu Ruska Federacija neprestano govori, već je to zadatak čelnika delegacija EU i odgovarajućih struktura i organa u BiH.
"Glavni zadatak visokog predstavnika je realizacija Dejtonskog mirovnog sporazuma i, po nama, visoki predstavnik ne treba da obezbedi ulazak BiH u EU, nego prvenstveno da reši egzistencijalno pitanje uspostavljanja poverenja, strpljenja, mira u BiH, na osnovu čega će sami građani BiH određivati svoje spoljnopolitičke prioritete", istakao je Kalabuhov.
On je naveo je da se OHR, pa i sama figura visokog predstavnika, pretvorila u kočnicu na putu samostalnog, suverenog razvoja BiH, zbog čega Ruska Federacija zagovara da OHR bude zatvoren i da narodi i građani BiH određuju svoju sudbinu, prenela je RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala