https://lat.sputnikportal.rs/20210916/kako-se-pravilno-kuva-turska-kafa-i-koje-su-najvece-greske-1129881990.html
Kako se pravilno kuva turska kafa i koje su najveće greške
Kako se pravilno kuva turska kafa i koje su najveće greške
Sputnik Srbija
Kako se pravilno kuva turska kafa
2021-09-16T19:15+0200
2021-09-16T19:15+0200
2021-09-16T19:15+0200
društvo
stil života
društvo
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112259/87/1122598799_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_207bcd6c571003510acee06a746947a7.jpg
Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe.Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).Promešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje, prenose Novosti magazin.Osnovne greške kod pripreme kafe:
https://lat.sputnikportal.rs/20210621/najveci-neprijatelj-soljici-kafe-1125710639.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/112259/87/1122598799_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_eccdc8d994451a1fc096f65ff92decf0.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
kako se pravilno kuva turska kafa greške kuvanje kafe prava turska kafa
kako se pravilno kuva turska kafa greške kuvanje kafe prava turska kafa
Kako se pravilno kuva turska kafa i koje su najveće greške
Danas kada se u kafićima nalazi sve ređe i uglavnom je pijemo kod kuće, da ne bi potpuno pala u zaborav, podsećamo vas kako se pravilno kuva kraljica svih kafa.
Prvo i osnovno, za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe.
Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa. U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.
Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).
Promešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.
Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje,
prenose Novosti magazin.
Osnovne greške kod pripreme kafe:
Previše mešanja ubija ukus;
Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.
Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji - bolji!