00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
Svet nastao ispod Gogoljevog šinjela
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri

Najveći neprijatelj šoljici kafe

© Sputnik / Marijana KolakovićTurska kafa i ratluk
Turska kafa i ratluk - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Kombinovanje kafe sa slatkišima veoma šteti zdravlju, rekao je za Sputnjik Pavel Isanbajev, specijalista dijetetike na ruskoj klinici „Bormental“.
Kako stručnjak navodi, kafa se obično uzima uz slatkiše ili sa šećerom. Međutim, slatkiši i kafa su najgori saputnici. Kafa privremeno podiže nivo glukoze u krvi. U normalnim uslovima, telo koristi glukozu, a osoba tada oseća nalet energije i snage. Nešto kasnije, efekat kofeina se poništava i vraćate se u normalu.
„Ako se radi o kafi sa nečim slatkim, nivo glukoze prekomerno raste, a zatim naglo pada. Može doći do hipoglikemije. To se manifestuje simptomima kao što su slabost, vrtoglavica, hladan znoj, pospanost“, rekao je dijetetičar za Sputnjik mundo.
Kod nekih ljudi ovo stanje može biti slabije izraženo, kod drugih jače. Sve zavisi od organizma, dodao je on.
Takođe, najbolje vreme za šolju kafe je između obroka, jer okrepljujući napitak sprečava apsorpciju korisnih supstanci koje ulaze u telo hranom.
„Kafa sadrži antinutrijente, odnosno supstance koje sprečavaju apsorpciju hranljivih sastojaka i vitamina iz hrane. Zbog toga je ovaj napitak bolje konzumirati između obroka“, rekao je Isanbajev.
Pored toga, stručnjak je istakao da metabolizam svakog od nas nakon ispijanja kafe različito reaguje, pa lično posmatranje sopstvenog stanja mora biti presudno.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala