- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Demokrate: Čemu ova kiselost, partneri?!

© FB/Aleksa Becic - Demokrate - Demokratska Crna GoraAleksa Bečić predsednik Demokrata
Aleksa Bečić predsednik Demokrata - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
Pratite nas
Nakon što su iz GP URA uputili saopštenje kako su Demokratama važnije ministarske fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ovim povodom su se oglasili iz Demokratske Crne Gore.
„Apsolutno ćemo biti čuvari sporazuma čiji smo idejni tvorci i autori svakog slova Sporazuma nastalog u kabinetu predsednika Demokrata, jer je taj Sporazum za Demokrate zakon, i nećemo dozvoliti nikom da jeftine političke poene kapitalizuje putem spinova i najjeftinijih mogućih politikantskih igrica kojima pokušavaju zasluge prigrabiti za sebe“, navodi se u saopštenju kao reakcija na navode GP URA da su Demokratskom frontu i Demokratama fotelje značajnije od reformi u Tužilaštvu i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.
„Isto, dakle, kao u slučaju Cetinja: boriti se da do ustoličenja ne dođe, a onda neistinama stvarati krivu sliku u javnosti koja ama baš nikako ne odgovara stvarnim događajima“, kazali su.
Iz Demokrata su pitali „da li URA poručuje da je dogovor i stabilizacija parlamentarne većine loša stvar za Crnu Goru“.
Navode da o principijelnosti GP URA najbolje svedoči primer da su pre samo nekoliko dana tvrdili da podržavaju dogovore dva najveća subjekta a da sada, kad je DF pristao na rekonstrukciju Vlade, stiže napad.
„I to od onih koji su sa DF pisali jednu i drugu verziju tužilačkih zakona. Kiselost koja se jednostavno ne može ne primetiti svedoči propaloj nadi GP URA da će neko drugi preuzeti krivicu za rušenje Vlade, dok bi se oni u tom slučaju mogli izmigoljiti a ipak ostvariti cilj. Žalimo slučaj. Koliko stoje optužbe da smo gladni fotelja najbolje objašnjava to da dolaze od onih koji su sa četiri mandata zaposeli sve što je bilo moguće, i pozapošljavali koga god su imali. Demokrate su, kažu, ’gladne fotelja’, a jedni smo od 37 poslanika koji od početka podržavaju Vladu, a niti jedno ministarstvo. Nemojmo, partneri, preočigledno je", poručuju Demokrate.
Demokratski front logo - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
DF: Očekivali smo da URA snažno podrži dogovor
Kao još jedan argument navode zaokret povodom Tužilačkog saveta.
„Dok mi mesecima pričamo da se tu stvari moraju uraditi bez greške tako što će biti izabrani nepartijski ljudi, URA nas optužuje da opstruiramo, a sad kad je i to na putu da bude u najkraćem roku gotovo, sad je to odjednom kalkulacija? Pa partneri, da nije presmešno bilo bi tužno i to mnogo tužnije od vaših izliva ljubavi vašem, kako sami rekoste, bratu Katniću. Koliko su tek fantazmagorične optužbe da dogovor Demokrata i DF-a šteti borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije najbolje govori najveći izazov koji je ova zemlja imala u poslednjih nekoliko godina: ustoličenje na Cetinju. Procena situacije, čvrstina, spremnost, sposobnost i snaga su bili naši, a šta je osim opstrukcija cele akcije bilo Urino u celoj gunguli, građani su videli sami. Ostala je samo jedna nepoznanica, ko je više žalio zbog uspešne akcije, URA ili Veljović, DPS ili vaši odbornici i potpredsednici, koji su javno podržali stavove DPS-a i glasali za njihove predloge u cetinjskom Parlamentu“, tvrde Demokrate.
Postavljaju pitanje „zar jača i stabilnija Vlada upravo ne bi odgovarala onima koji su odlučni da se bore protiv kriminala i korupcije“, te čemu onda „ova kiselost, partneri, ukoliko treba da dobijemo stabilnu Vladu, bez trzavica, pretnje rušenjem i slično? Ili je ipak nešto drugo prioritet a borba protiv kriminala samo marketing za javnost?“.
Poručuju da je priča da se može boriti protiv kriminala iz pozicije slabe i neizvesne Vlade za decu predškolskog uzrasta.
„Konačno, optužuju nas oni koji su svog druga Simijanovića predstavili kao specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država da bi 37 poslanika većine izbacili iz Vlade Crne Gore. Sad kad se i taj aspekt ruši na način što se Vlada osnažuje i stabilizuje da radi u punom kapacitetu, sad nam ne valja? Partneri, saopštenje vam prosto vrišti nelogičnostima, ljutinom, a na momente i teškim licemerjem. Za kraj, u potpunosti se slažemo da Crna Gora mora biti evropska, građanska i ekološka država. I u tom cilju predlažemo da se, uz našu punu podršku dakako, prihvatite posla u ministarstvu ekologije i zaštite životne sredine, jer ne vidimo kako to kao partija zelenih kanite obaviti iz sektora bezbednosti, a žao nam je da vaši potencijali ne dođu do izražaja jer smo mi malo društvo velike zapuštenosti i potreban nam je svaki sposoban čovek. Takođe, iz svega ovoga proizilazi zaključak: ako Demokrate, SNP, Prava, DF nemaju većinu, onda je ima URA sa DPS. Pa sa srećom, drugari", piše u reagovanju, prenose Vijesti.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
REGION
Oglasio se i premijer Crne Gore: Samo ekspertska vlada...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala