- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ekspert: Kraj rasta cena gasa u EU za 2-3 meseca

© Foto : Press-služba Eugal / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2  - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2021
Pratite nas
Porast cena gasa u Evropi je privremena pojava, jer generalno nema deficita ove vrste goriva, rast bi mogao da se završi za dva-tri meseca, izjavio je za Sputnjik predsednik Evropskog društva inženjera i industrijalaca Samuel Furfari.
„Po mom mišljenju, radi se o dva ili tri meseca“, odgovorio je stručnjak na pitanje koliko bi mogao da potraje trend poskupljenja gasa. Ovo povećanje vrednosti je „privremeno i ciklično, u Evropi nema nestašice gasa, ponuda i potražnja za gorivom uskoro će biti uravnotežene“, smatra Furfari.
Izgradnja „Severnog toka 2“ je završena, ali njegovog puštanja u rad moraju se završiti brojne tehničke i pravne mere.

„Ne treba očekivati početak isporuka preko njega pre januara 2022. godine. To govori da će rast (cena gasa) prestati najkasnije do kraja ove godine“, zaključio je Furfari.

Ranije su stručnjaci više puta navodili da bi dodatne isporuke ruskog gasa preko „Severnog toka 2“ mogle da smanje cene gasa u Evropi.
Cena gasa na evropskom tržištu fjučersa prvi put u istoriji premašila je 960 dolara za hiljadu kubnih metara, skočivši u sredu za više od 20 odsto. Vrednost goriva u Evropi od početka septembra skočila je više od 1,5 put – 1. septembra cena za gas iznosila je 614 dolara za hiljadu kubnih metara. Pritom je pre oko mesec dana, 13. avgusta, cena „plavog goriva“ bila 543 dolara za hiljadu kubika gasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala