Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U „Torlak“ stigla supstanca za milion doza vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Lola Đorđević Ruska vakcina „Sputnjik Ve“
 Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
U Srbiju je danas stigla nova količina supstance za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ na Institutu Torlak.
Avion u kome je dopremljena supstanca sleteo je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla" oko 14 sati, a dočekao ga je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, prenosi Tanjug.
U pitanju je 600 litara supstance, što je dovoljno za proizvodnju oko milion doza vakcina.
Ministar Popović je rekao za Tanjug da će se ta supstanca u specijalnim termo boksovima odmah transportovati na Institut „Torlak“ gde će od sutra i narednih 10 dana, trajati proizvodnja blizu milion vakcina „Sputnjik Ve“.
Prema njegovim rečima, to je još jedan veliki događaj za Institut „Torlak“ koji, dodao je, pokazuje visok tehnološki nivo, jer će se vakcine proizvoditi po najvišim standardima koji postoje u svetu.
Popović je podsetio da je pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji rezultat dogovora ruskog i srpskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.
„Narednih dana, posle proizvodnje, vakcine će biti distribuirane po centrima u Srbiji, ali će takođe biti spremne i da se pomogne svim našim prijateljima u regionu, a verovatno i šire, jer će Srbija za desetak dana već imati više od 1,5 miliona vakcina „Sputnjik Ve“ proizvedenih na Torlaku“, rekao je Popović, koji je i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom.
Posle proizvodnje vakcine će, kako kaže, u toku 21 dana proći kontrolu kvaliteta u Institutu Gamaleja u Moskvi i podsetio da je prethodnih 500.000 proveravano u 18 referentnih stavki, te da su sve pokazale izvanredan rezultat.
Popović je naglasio da je vakcina „Sputnjik Ve“ proizvedena na Torlaku potpuno ista kao ona proizvedena u Rusiji.
„Zahvalni smo ruskoj vladi i predsedniku Putinu što su Srbiji omogućili da prva u svetu proizvodi vakcinu Sputnjik Ve, a ovde u Evropi sigurno ćemo biti još dugo jedini proizvođač“, rekao je Popović.
Vakcina „Sputnjik Ve“ je, kako je naglasio, po svim istraživanjima u svetu, najefikasnija vakcina i dostigla je nivo od 97 odsto efikasnosti. Ona je izvanredna i kada se daje kao treća buster, doza vakcine, rekao je Popović.
„Ruska vakcina kao treća može da se daje posle bio koje druge vakcine koju su građani primili“, rekao je Popović.
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
RUSIJA
„Sputnjik Ve“ štiti od svih aktuelnih sojeva virusa korona
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala