- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Sputnjik Ve“ štiti od svih aktuelnih sojeva virusa korona

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaAmpule sa vakcinom protiv kovida "Sputnjik Ve"
Ampule sa vakcinom protiv kovida Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Ruska vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) štiti od svih sojeva virusa korona koji trenutno cirkulišu, izjavio je direktor Instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„’Sputnik Ve’ štiti od svih sojeva koji sada cirkulišu. U Moskvi i na teritoriji Rusije trenutno cirkuliše jedan soj virusa korona – delta soj“, rekao je direktor Instituta pri Ministarstvu zdravlja Rusije koji je proizveo ovu vakcinu.
On je dodao da za sada nema nedvosmislenog odgovora na pitanje da li je potrebno menjati vakcinu ukoliko dođe do daljih mutacija virusa.
„Da li će ta vakcina pružati zaštitu i od drugih mutacija ne mogu da garantujem, pratićemo. U svakom slučaju radili smo na njoj tako da može da štiti od širokog spektra sojeva“, rekao je Gincburg.
On je još dodao da nije zabeležen nijedan smrtni slučaj posle vakcinacije ovom vakcinom.
Podsetimo, „Sputnjik Ve“ je vakcina zasnovana na dobro proučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora. Raspored vakcinacije predviđa uvođenje dve komponente preparata sa intervalom od tri nedelje. Smatra se da je čovek zaštićen 21 dan nakon dobijanja druge komponente.
Danas je „Sputnjik Ve“ registrovan u 70 zemalja, a ukupan broj stanovnika u zemljama koje su odobrile „Sputnjik“ je četiri milijarde ljudi, što je više od 50 odsto svetske populacije.
Treća faza ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2021
Rezultati treće faze kliničkih ispitivanja vakcine „Sputnjik Ve“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala