- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skupština Cetinja o prenosu svojine manastira na nepriznatu CPC

© Sputnik / Dejan SimićPoslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru
Poslednje pripreme pred ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Skupština Cetinja danas treba da raspravlja o građanskoj inicijativi za prenos prava svojine Cetinjskog manastira na kanonski nepriznatu Crnogorsku pravoslavnu Crkvu.
Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoletnih građana s pravom glasa.
Iz cetinjskog DPS-a su poručili da će se truditi da zaštite interes građana. Odbornici SDP-a i SD-a najavili su da će podržati inicijativu, dok će odbornici GP URA i Demokrate svoj stav saopštiti tokom zasedanja koje počinje u 10 sati, prenosi RTCG.
Cetinjska skupština je ranije donela zaključak kojim je od policije i vlade tražena zabrana ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.
Zahtev je u pozivu za sednicu naveden kao druga tačka dnevnog reda: „Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, pisao je ranije Cetinjski list (RTV Cetinje).
U obrazloženju zahteva, u koji je Radio Cetinje imao uvid, navedeno je da bi se, ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta, uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ludskih prava, kao i ispravlanje istorijske nepravde, preneo je podgorički portal Dan.
Potpisnici peticije ističu da su svetinju čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili deo predaka potpisnika ove inicijative, „da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prestonice".
Situacija ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
REGION
Skandalozni navodi u zahtevu za oduzimanje Cetinjskog manastira od SPC
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala