- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skandalozni navodi u zahtevu za oduzimanje Cetinjskog manastira od SPC

© Sputnik / Dejan SimićSituacija ispred Cetinjskog manastira
Situacija ispred Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
Pratite nas
Skupština Cetinja najavila je da će o zahtevu za vraćanje Cetinjskog manastira nekanonskoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi biti na dnevnom redu u utorak, 14. septembra, čiji osnov je peticija koju je potpisalo tri odsto punoletnih građana Prestonice s pravom glasa.
Zahtev je u pozivu za sednicu naveden kao druga tačka dnevnog reda: „Građanska inicijativa za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“, piše Cetinjski list (RTV Cetinje).
Reč je zapravo o zahtevu grupe od preko 600 potpisnika, koji su na inicijativu grupe građana Cetinja podneli parlamentu Prestonice, još 6. jula ove godine, i naslovili ga kao „Zahtev za vraćanje Cetinjskog manastira Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i davanje na upravu ove svetinje sveštenstvu te verske organizacije“.
U obrazloženju, u koje Radio-Cetinje ima uvid, navodi se da bi se ispunjavanjem inicijative kroz usvajanje legitimne odluke lokalnog parlamenta uspostavilo poštovanje Ustavom garantovanih ljudskih prava, kao i ispravljanje istorijske nepravde, preneo je podgorički portal Dan.
Potpisnici peticije i zahteva ističu da su svetinju čije vraćanje traže CPC-u gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci ili deo predaka potpisnika ove inicijative, „da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima naše Prestonice".
Navodi se i da je „dosadašnji i sadašnji korisnik Cetinjskog manastira, umesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom države Crne Gore i Univerzalnom deklaracijom Organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zloupotrebljava i devastira, a ona mu služi za raspirivanje podela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vernicima i građanima“.
„Ispunjavanjem našeg zahteva uspostavlja se mir, sloga, međusobno poštovanje, hrišćanska ljubav, razum, istina, čuvanje ljudskih prava i uspostavlja čitav jedan vek, pogažena istorijska pravda“, zaključak je obrazloženja zahteva dostavljen Radio-Cetinju, prenosi Tanjug.
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
REGION
Skupština Cetinja može da odluči i da je Miki Maus vlasnik manastira...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala