- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Skupština Cetinja može da odluči i da je Miki Maus vlasnik manastira...

© Sputnik / SputnjikCetinjski manastir
Cetinjski manastir - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Pratite nas
Skupština Cetinja ne može odlučivati o tuđoj imovini, budući da dokumenti još iz 1961. godine potvrđuju da je Cetinjski manastir vlasnik zemlje na kojoj se nalazi, kaže bivši predsjednik Opštine Cetinje Jovan Markuš, koji to potkrepljuje i dokumentima dostavljenim Sputnjiku.
Markuš je reagovao povodom toga što će Skupština Cetinja 14. septembra razmatrati građansku inicijativu da se Cetinjski manastir vrati tzv. Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.
„Neznalice i pokvarenjaci iz pale diktatorske vlasti treba da prestanu sa lažima o tome ko je vlasnik Cetinjskog manastira“, kaže Markuš.
On naglašava da Skupština prijestonice Cetinje „ne može odlučivati o tuđoj imovini, ali može ukoliko žele ucrtati i Miki Mausa, iako znaju da to nema nikakvu pravnu vrijednost, osim što služi za obmanjivanje javnosti“.
„Umjesto da odgovaraju, bivši direktor katastra Dragan Kovačević, za kojim je raspisana potjernica i nadležni u Opštini Cetinje, zbog nesprovođenja odluke Ustavnog suda, predsjednik Opštine Cetinje Aleksandar Kašćelan (kojem DPS već traži zamjenu) besprimjerno se miješa u crkvene stvari i obmanjuje javnost o vlasništvu manastira“, ističe Markuš.
On je Sputnjiku priložio dokument iz komunističkog vremena od 3. juna 1961. godine, znači ne poslije 1990. godine, u kome jasno piše da je vlasnik Cetinjskog manastira — Uprava Cetinjskog manastira. Dokument je izdao Zavod za zaštitu spomenika kulture NR Crne Gore i potpisao ga je tadašnji direktor Zavoda, to jest državne institucije Veljko Žurić.
© Boban NovovićRešenje o uvođenju Cetinjskog manastira u Registar spomenika kulture
Rešenje o uvođenju Cetinjskog manastira u Registar spomenika kulture - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2021
Rešenje o uvođenju Cetinjskog manastira u Registar spomenika kulture
Policija dežura u kompleksu Cetinjskog manastira - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
REGION
Šta mogu napadači kad su svi vladari potvrdili da Cetinjski manastir pripada — Crkvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala