Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Poslednji pokušaj Angele Merkel da spreči eksploziju balkanskog „bureta baruta“

© AP Photo / Frank AugsteinAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel, na samitu u Tirani kome će prisustvovati premijeri pet država i nepriznatog Kosova, pokušaće da pošalje poruku da je politička stabilnost ovog dela Balkana ključ za mir u Evropi i tako zaustavi eksploziju balkanskog bureta baruta, mišljenje je Milisava Paića iz organizacije „Spoljnopolitički krug“.
Nemačka kancelarka Angela Merkel za dve nedelje odlazi sa ove pozicije posle 16 godina, a za oproštajnu turneju odabrala je baš Zapadani Balkan, za koji mnogi smatraju da je bio u fokusu njenog rada svih ovih godina.

Merkelova pokušava da stabilizuje region

Merkelova sa funkcije odlazi, smatra Paić, u trenutku kada je bure baruta na Balkanu ponovo pred eksplozijom. Samitom u Tirani pokušaće da svakom od učesnika pojedinačno ukaže na opasnosti koje regionalno nejedinstvo može da izazove, a sve može da se prelije i na Nemačku, pa samim tim i na Evropu.

„Merkelova je svesna odnosa i Srbije i Crne Gore, kao i dešavanja u BiH, ali i ponašanja vlasti u Prištini koji opstruišu briselski dijalog. Nemojmo zaboraviti da je Nemačka, pored Francuske, začetnik Balkanskog procesa, koji Merkelova, iako odlazi, neće dozvoliti da ostane kao nedovršen posao. Dolaskom u region ona šalje poruku ne samo zemljama Balkana, već i svom nasledniku, koliko je ovaj region važan i da o njemu treba da se vodi posebno računa“, objašnjava Paić.

Srbija i Albanija zadužene za mir

Prema njegovim rečima, činjenica da je Merkelova izabrala Beograd i Tiranu za svoju oproštajnu posetu, dosta govori.

„Zasebna poseta Srbiji znači da ona Srbiju vidi kao lidersku državu, a organizovanjem samita u Tirani šalje poruku koju državu pored Srbije smatra bitnom za ovaj region. Tako poručuje i da od njih očekuje saradnju u rešavanju problema u ovoj regiji, napominje Paić.

U neku ruku, ova poseta ima za cilj i da ohrabri države u regionu, napominje sagovornik Sputnjika, da ojačaju međusobnu saradnju i poverenje, što je u ovoj situaciji vrlo teško jer su otvoreni razni frontovi.
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
SRBIJA
Šta Angela Merkel ovoga puta donosi u Beograd?
„Za Nemačku je u ovoj situaciji najvažnije da se potencijalni konflikti utišaju, da se očuva ekonomska i politička stabilnost regiona, jer je to preduslov za jačanje veze na liniji zapadni Balkan–Brisel“, napominje Paić.

Berlinski proces neće stati

Suzana Grubješić, predsednica Centra za spoljnu politiku, podseća da na poslednjem samitu Berlinskog procesa nije sve išlo po planu.

„Samit koji je održan u julu nije dao očekivane rezultate, nije bilo zajedničke izjave jer je Kosovo tražilo ravnopravan tretman, sa čim se nisu saglasili Srbija i BiH jer ne priznaju nezavisnost Kosova. Ovoga puta, istaći će se potreba regionalne saradnje i govoriće se o evropskoj perspektivi regiona, smatra Suzana Grubješić.

Evropska perspektiva za ovaj region je, dodaje ona, politička zaostavština Angele Merkel koja nije mnogo realna u ovom trenutku, a njenim odlaskom čitav region gubi saveznika u EU.
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 01.09.2021
SRBIJA
"Agenda povezivanja": Merkelova 14. septembra u Albaniji sa Vučićem, Ramom i Kurtijem
„Srbija je izabrana kao centralna zemlja za samostalnu posetu, jer Nemačka i Srbija imaju izuzetno dobre odnose, i ekonomske i političke“, napominje naša sagovornica, a Paić dodaje da je Nemačka ovim činom pokazala koliko je Srbija bitna za region i samu Evropu.

Ohrabrenje za put ka Evropskoj uniji

U Albaniji se ocenjuje da je poseta najuticajnije nemačke političarke mnogo važnija za Zapadni Balkan u celini, nego za samu Albaniju.
Ondašnji analitičari kažu da ona obnavlja interesovanje i vraća Zapadni Balkan kao prioritet za Nemačku i EU, posebno nakon tendencije EU i SAD, poslednjih godina, da se povuku iz ovog regiona.
U isto vreme, njena poseta se tretira i kao odgovor na talas kritika i skepticizma u regionu prema strategiji proširenja EU.
Nasleđe odlazeće nemačke kancelarke bilo je i tema emisije „Novi Sputnjik poredak“. O bilansu šesnaestogodišnje vladavine najmoćnije žene Evrope razgovarali su Nikola Vrzić i njegovi gosti — diplomata Zoran Milivojević i saradnik Instituta za političke studije Dušan Gujaničić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala