Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta Angela Merkel ovoga puta donosi u Beograd?

© AP Photo / Hannibal HanschkeNemačka kancelarka Angela Merkel
Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel od ponedeljka, 13. septembra, boraviće na Zapadnom Balkanu, a prvo će posetiti Beograd i razgovarati sa predsednikom Srbije. Posetu kancelarke na samom kraju njenog mandata Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije vidi kao poruku da Srbija nije zaboravljena u procesu evropskih integracija.
Prema njegovom mišljenju, oproštajnom posetom Zapadnom Balkanu Angela Merkel šalje poruku da Nemačka posvećuje posebnu pažnju procesu evropskih integracija ovdašnjih država, a pre svega Srbije.

Dolazak Angele Merkel — poruka da Srbija nije zaboravljena

„Poznato je da su ekonomski odnosi Srbije i Nemačke u velikom usponu, imajući u vidu nemačke investicije u našoj zemlji i veliki broj ljudi koji je kod nas zaposlen u nemačkim kompanijama. Dakle, ima i bilateralnih aspekata ove posete, ali mislim da je cilj Merkelove pre svega da pokaže da Zapadni Balkan nije ostavljen po strani i da Evropska unija brine o tom prostoru i želi da ga integriše u dogledno vreme u svoje okrilje“, smatra Zečević.
Naravno, dodaje on, postavlja se pitanje kada će se to dogoditi i pod kojim uslovima, što će se, kako kaže, videti nakon njene posete i da li će biti nekih posebnih poruka za nas na Zapadnom Balkanu.
Na pitanje koje bi ključne tačke razgovora mogle biti u srpskoj prestonici, Zečević kaže da se tema Kosova tom prilikom svakako ne može zaobići.
„Ali, mislim da u ovom trenutku kod zapadnih članica Evropske unije polako sazreva svest o tome da je Srbija ključni problem za EU danas. Kada kažem problem, mislim na to da je Srbija jedina velika evropska preostala država i jedini veliki evropski narod u smislu istorijske uloge koju je igrao na tlu Evrope, a da nije integrisan u EU. To je zaista velika praznina kada je reč o evropskim integracijama“, uveren je Zečević.
Sa druge strane, primećuje on, Srbija ima i mnogo toga protivrečnog u odnosima sa EU.
„To jeste pitanje Kosova, a videli smo i da je pitanje srpskog identiteta na prostoru Balkana jedno od pitanja kod kojih ima izvesnog razilaženja sa EU, naročito kod zaštite srpskog nacionalnog identiteta u Crnoj Gori, ali i u Bosni i Hercegovini, pa u krajnjoj liniji i na Kosovu i zaštite srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu. U tom smislu ima zaista dosta tema za razgovor sa nemačkom kancelarkom“, objašnjava Zečević.

Simbolična, ali izuzetno važna poseta

Kada je reč o dometima posete, s obzirom na to da do nje dolazi na samom kraju mandata Merkelove, Zečević kaže da poseta ima simboličnu težinu.
„Mislim da Angela Merkel na kraju svog mandata želi da kaže: ’Vidim vas. Možda nisam to uradila u toku svog mandata, ali vidim vašu perspektivu unutar Evropske unije‘, a tu je naravno i aspekt ekonomskih odnosa Srbije i Nemačke koji su sve bolji. Naravno da Angela Merkel više neće imati onu ulogu koju je imala u političkom životu, pitanje je i da li će uopšte njena stranka biti ključna u sledećoj nemačkoj vladi i da li će u njoj uopšte učestvovati, ali je za nas ovo velika stvar jer u Beograd dolazi kancelarka najmoćnije evropske države i želi da razgovara sa srpskim zvaničnicima i da pokuša da reši probleme koji postoje kada je reč o Kosovu. Zato je to za nas pozitivna stvar“, zaključuje Slobodan Zečević.
Na sajtu nemačke kancelarke objavljeno je da će se ona, nakon posete Beogradu, u utorak, 14. septembra u Tirani sastati sa albanskim premijerom Edijem Ramom, a planirani su i bilateralni razgovori sa šefovima vlada ostalih zemalja Zapadnog Balkana. U fokusu će, kako se navodi, biti pre svega pitanje regionalne saradnje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala