Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Kina: Amerikanci ne treba da izađu suvi iz vode posle pogibije civila u Avganistanu

© REUTERS / AAMAJ NEWS AGENCYZapaljeni automobil nakon vazdušnog napada u blizini aerodroma u Kabulu
Zapaljeni automobil nakon vazdušnog napada u blizini aerodroma u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Potrebno je sprovesti detaljnu proveru pogibije civila u Avganistanu zbog dejstava američke vojske, izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Liđijan.
„Sjedinjene Američke Države ne bi trebalo da pokušavaju da ‘izađu iz suve vode’, da izbegnu odgovornost, ne obazirući se ni na koga. Potrebno je sprovesti detaljnu proveru, a Sjedinjene Američke Države treba da podnesu izveštaj narodu Avganistana i čitavoj svetskoj zajednici“, rekao je portparol komentarišući izveštaje o smrti Avganistanaca-civila u američkom vazdušnom napadu.
Krajem avgusta, 13 američkih vojnika i desetine lokalnog stanovništva poginulo je u eksploziji na aerodromu u Kabulu, gde je organizovana evakuacija ljudi iz Avganistana. Sjedinjene Američke Države optužile su za teroristički napad DAEŠ – Vijalat Horasan (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i ubile dvojicu njenih pripadnika napadom dronom. Američka vojska je saopštila da je automobil koji je uništen dronom u Kabulu prevozio veliku količinu eksploziva i da je predstavljao neposrednu pretnju aerodromu u Kabulu.
Kasnije je televizija „Si-En-En“ javio da je u napadu američkog drona poginulo devet civila, uključujući šestoro dece. Portparol Pentagona Džon Kirbi već u septembru je saopštio da američka vojska ne sumnja u ispravnost vazdušnog napada na automobil u Kabulu. Istovremeno, vojska nije komentarisala izveštaje o velikom broju civilnih žrtava, pozivajući se na potrebu da se završe interne provere.
Američki vojnici u svojoj vojnoj bazi u drugom najvećem gradu Avganistana, 23. januara 2002. godine - Sputnik Srbija, 1920, 04.09.2021
RUSIJA
Zaharova: Amerika namerava da se sveti za neuspeh u Avganistanu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala