- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Ruski sport je dovoljno pretrpeo“

© AP Photo / Bernat ArmangueKlizačica Jevgenija Medvedeva izvodi kratki program na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018.
Klizačica Jevgenija Medvedeva izvodi kratki program na Olimpijskim igrama u Pjongčangu 2018. - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2021
Pratite nas
Jevgenija Medvedeva, ruska klizačica, rekla je da je sport te zemlje trpi zbog odluke da se predstavnici takmiče pod neutralnom zastavom.
Dvostruka svetska šampionka u umetničkom klizanju objasnila je da bi predstavnici Rusije na takmičenjima ponovo trebali da čuju himnu svoje zemlje i nastupaju ispred ruske zastave.
Svetska antidoping agencija donela je odluku da će se sportisti Rusije pojavljivati kao Olimpijski komitet Rusije do decembra 2022. godine.
„Po mom mišljenju, ruski sport je dovoljno pretrpeo zbog ove situacije i ne samo zbog činjenice da sportisti nemaju priliku da pevaju himnu i nastupaju pod zastavom svoje zemlje“, počela je Medvedeva.
Ona je objasnila i problem materijalne prirode.
„Sponzori odlaze, sportski marketing pati. Ovo se dešava već nekoliko godina. Mislim da je vreme da se zastava vrati reprezentaciji i da se uklone ograničenja. Jasno je da to ne radimo zbog novca, ali situacija je udarila na nedužne sportiste“, jasna je bila svetska šampionka.
Umesto himne ruski sportisti na takmičenjima slušali su „Klavirski koncert broj jedan“ Petra Iljiča Čajkovskog, međutim Medvedeva smatra da to nije rešenje. Odbijen je čak i zahtev za pesmu „Katjuša“.
„Moje mišljenje je nedvosmisleno –ni Katjuša ni Čajkovski, bez obzira koliko sjajan kompozitor bio neće zameniti rusku himnu. Sportisti se takmiče za svoju državu koja ima himnu i zastavu.
Odluka je doneta 2019. godine nakon što je proglašeno da je ruska Antidoping agencija bila nedosledna i manipulisala laboratorijskim podacima koji su tada predati istražiteljima.
Pobednice u pojedinačnom klizanju na Svetskom prvenstvu u umetničkom klizanju 2021. godine  - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2021
Istorijska pobeda: Ruske klizačice zauzele čitavo pobedničko postolje /video/
Anastasja Mišina i Aleksandar Galjamov, svetski šampioni u umetničkom klizanju - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Rusija bez zastave i himne, ali sa prvim zlatom posle osam godina /video/
Ruske klizačice Jevgenija Medvedeva i Alina Zagitova sa svojim trenerom Eterom Tutberidze. - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2020
Ruskinja proglašena za najboljeg trenera na svetu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala