Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Rusija šalje humanitarnu pomoć Avganistanu

© REUTERS / WANA NEWS AGENCYUlaz na aerodrom u Kabulu
Ulaz na aerodrom u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Rusija radi na mogućnosti skorog slanja humanitarne pomoći Avganistanu, izjavio je specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan i direktor drugog Azijskog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Zamir Kabulov.
„To je tačno, radi se na tome“, odgovorio je Kabulov na pitanje Sputnjika o planovima za pružanje humanitarne pomoći Avganistanu u naskorije vreme.
Kabulov je precizirao da Moskva planira da pošalje „hranu i lekove“ u Kabul.

Potvrda talibana

Sa svoje strane, šef administracije vazdušne luke Kabula Abdul Hadi Hamdani, koga su imenovali talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) rekao je da su vlasti Rusije i Turske obavestile pokret o planovima da narednih dana pošalju letove sa humanitarnom pomoći na aerodrom u Kabulu.
„U poslednje vreme su na aerodrom sleteli avioni iz Katara, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Uzbekistana, Kazahstana i Pakistana. Rusija i Turska su nas takođe uverile da će narednih dana poslati svoje avione u Kabul sa humanitarnom pomoći za avganistanski narod“, saopštio je predstavnik talibana u video-poruci objavljenoj na stranici Uprave za civilno vazduhoplovstvo Avganistana na Fejsbuku.
Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu. Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu će biti Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine Talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala