Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak tri dana u Prištini

© Sputnik / Lola ĐorđevićMiroslav Lajčak
Miroslav  Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak u sredu stiže u trodnevnu posetu Prištinu nakon koje odlazi u Beograd.
Lajčak je ponovio danas da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i da bi u suprotnom obe strane ostale „zaglavljene“ na svom putu u budućnost.
„U pitanju je moja regularna poseta regionu u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga“, rekao je Lajčak.
Miroslav Lajčak je na konferenciji „Dijalog Beograda i Prištine: Povratak na pravi put“ koju su organizovali briselski Centar za evropsku politiku (EPC) i SAD Misija pri EU, poručio da je konačni rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa „u rukama Beograda i Prištine ako su ozbiljni po pitanju svog članstva u EU i boljeg života građana“, a da je EU tu samo da pomogne u ostvarivanju tog cilja.
„Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti briselski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju“, rekao je Lajčak.
On je naglasio da u procesu dijaloga „svi znaju šta treba da rade i to detaljno“, ali i ukazao da se mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga, jer se razgovara o „vrlo osetljivim pitanjima“.
Lajčak je na briselskoj video konferenciji posvećenoj dijalogu Beograda i Prištine poručio da su „Kosovo i Srbija i ceo Zapadni Balkan budući članovi EU“, a da se procesu pristupanja želi doprineti i kroz normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
Kada je reč o saradnji sa SAD, Lajčak napominje da je sve što je postignuto na Zapadnom Balkanu učinjeno u saradnji sa SAD uz ocenu da Brisel sa Bajdenovom administracijom ima „blisku i najbolju saradnju“, preneo je Tanjug.
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
SRBIJA
Lajčak stiže u Prištinu: Pripreme za sastanak Kurtija i Vučića, tvrde prištinski mediji
Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
„Pozicije Beograda i Prištine i dalje udaljene“: Lajčak o razgovorima u Briselu
Srbija, tzv. Kosovo i EU - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
SRBIJA
Propala runda dijaloga u Briselu - ništa od susreta Vučića i Kurtija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala