Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Propala runda dijaloga u Briselu - ništa od susreta Vučića i Kurtija

CC0 / / Srbija, tzv. Kosovo i EU
Srbija, tzv. Kosovo i EU - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2021
Pratite nas
Zamenik kosovskog premijera Besnik Beslimi izjavio da nije postignut dogovor tokom najnovije runde dijaloga Beograda i Prištine koji bi omogućio susret u Briselu na najvišem političkom nivou - između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
On je nakon nove runde tehničkog dijaloga rekao da nije bilo dovoljno opipljivog napretka za organizovanje sastanka lidera.
Kako je dodao jedina tema tokom sastanka sa srpskom delegacijom koju je predvodio direktor kancelarije za KiM bilo je pitanje nestalih.
Šef kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da je u razgovoru sa delegacijom Prištine postignut dogovor da se krajem oktobra nastave razgovori na ekspertskom nivou, a da predstavnik prištinske delegacije nije želeo ni o čemu drugog da razgovara, osim o pitanju nestalih.
Petković je rekao da je Beslimi tokom sastanka uglavnom ćutao i bežao od tema.
„Kada je reč o ZSO, energetici, pravosuđu i slobodi kretanja Beslimi je bežao od tih tema nije želeo da razgovara o tome. Zato on danas nije došao sa svojim ekspertima za razliku od Beograda jer mi smo na sastanak doneli tone dokumenata i materijala“, rekao je Petković i dodao da je podrobno objasnio gde Priština krši sporazume.
Petković je kazao i da je Beslimi, na pitanje da obrazloži zašto mu je (Petkoviću) nedavno zabranjena poseta Kosovu i Metohiji, odgovorio da su razlog „zapaljive i provokativne izjave“.
„Imao sam moj integralni govor koji sam pustio i Lajčaku i gde sam govorio šta Srbija čini za narod na KiM i videlo se da nisam prekršio sporazum“, rekao je Petković.
Petković je dodao i da je dogovoreno da se sastanci na tehničkom nivou održavaju jednom mesečno, a da će od razvoja stvari na tom nivou biti dogovoren sastanak na najvišem nivou.
Petković je kazao i da Beslimi o dijalogu jedno govori medijima, a drugo na sastanku.
„U sporazumima jasno piše šta su obaveze Beograda, a šta Prištine“, rekao je Petković, ističući da Beograd sve vreme insistira na punom sprovođenju dogovorenih sporazuma.
On je naveo da je došlo do određenih pomaka kada se radi o pitanju nestalih, ukazujući da to nije nikakvo političko već civilizacijsko pitanje.
Delegacija Beograda, na čelu sa šefom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem održala je trilateralne razgovore sa delegacijom Prištine i posrednicima EU u okviru tehničkog dijaloga u Briselu, javio je Tanjug.
Današnjim trilateralnim razgovorima prethodili su bilateralni sastanci u utorak, prvo predstavnika Prištine sa specijalnim predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom, a zatim i delegacije Beograda.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala