- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Moskva i Minsk nastavljaju praksu zajedničkih vojnih vežbi

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaZajedničke belorusko-ruske vojne vežbe "Zapad 2021"
Zajedničke belorusko-ruske vojne vežbe Zapad 2021 - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2021
Pratite nas
Rusija i Belorusija će nastaviti da razvijaju vojno-tehničku saradnju i praksu održavanja zajedničkih vojnih vežbi, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Zajedničke vojne vežbe su stalan proces. Ovo nisu prve vežbe. Održavane su i ranije, tako da je to stalan proces koji će se, naravno, nastaviti. Proces poboljšavanja veština i pripreme i ruskih i beloruskih oružanih snaga imaće svoj kontinuirani nastavak“, odgovorio je Peskov na pitanje u vezi sa rusko-beloruskim vežbama „Zapad 2021“.
Portparol Kremlja dodao je da je tema vojno-tehničke saradnje stalno prisutna u toku rusko-beloruskih kontakata na najvišem nivou i ta saradnja će se razvijati.
Putin će u ponedeljak posetiti Nižegorodsku oblast gde će zajedno sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, načelnikom Generalštaba Valerijem Gerasimovom i gubernatorom Nižegorodske oblasti Glebom Nikitinom na poligonu Mulino pratiti aktivnu fazu zajedničkih belorusko-ruskih vojnih vežbi „Zapad 2021“.

Stav Rusije i Belorusije o vežbama

Putin je 9. septembra na konferenciji za novinare nakon razgovora sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom izjavio da vojne vežbe „Zapad 2021“ nisu uperene ni protiv koga. On je objasnio da je održavanje zajedničkih vežbi „logično u uslovima kada drugi savezi, na primer NATO, aktivno povećavaju svoje prisustvo u blizini granica Savezne države i prostora Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB)“.
Lukašenko je sa svoje strane rekao da će Minsk i Moskva pojačati suprotstavljanje vojnim pretnjama, ali je zabrinutost Zapada zbog vežbi nazvao suvišnom.

O vojnim vežbama

Zajedničke strateške vežbe Rusije i Belorusije „Zapad 2021“ održavaju se od 10. do 16. septembra na vojnim poligonima dveju zemalja. U njima učestvuje oko 200 hiljada ljudi, više od 80 aviona i helikoptera, do 760 jedinica vojne tehnike. Scenario vežbe pretpostavlja reagovanje na pogoršanje međunarodne situacije i moguću agresiju na Saveznu državu.
Ruski padobranci - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
RUSIJA
Na vežbama „Zapad 2021“ prvi put izveden noćni desant /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala