- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istraživanje: Francuska bi doživela brz poraz u slučaju rata sa Rusijom

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINVojna parada u Parizu
Vojna parada u Parizu - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
U slučaju rata sa Rusijom Francuske ne bi mogla dugo da se suprotstavlja, zaključuje se u izveštaju američkog analitičkog centr „Rand“, prenosi „Forbs“.
Kako tvrde autori istraživanja, Francuska ima moćnu vojsku sa najsavremenijom vojnom tehnikom. U njenom sastavu su najnoviji avioni, dobro obučene specijalne snage i nuklearno oružje.
„Francuska ima ograničene mogućnosti za vođenje dužeg ne-nuklearnog sukoba uz korišćenje visokotehnoloških sredstava za ratovanje“, navodi se u izveštaju američkog centra.

Francuska vojska može da izvrši sve dodeljene zadatke odjednom, ali joj nedostaje dubina, što znači da bi u slučaju intenzivnih i dugotrajnih borbenih dejstava brzo istrošila ljudske i materijalne resurse, ističe se u izveštaju.

Analitičari naglašavaju da je Rusija snažan i vešt protivnik. Bez američke podrške, Francusku bi u slučaju sukoba očekivao neuspeh.
Potpredsednik Instituta Leksington u Virdžiniji i bivši zvaničnik Pentagona Danijel Gure izjavio je ranije da ubrzana modernizacija oružanih snaga Rusije signalizira povećanu vojnu pretnju iz Moskve, što bi trebalo da podstakne NATO da se ozbiljno pozabavi jačanjem svog odbrambenog potencijala u Istočnoj Evropi. Prema njegovim rečima, poboljšavanje veština brzog raspoređivanja trupa duž zapadne granice omogućava Rusiji da izvrši brze napade na bilo kom mestu od Baltičkog do Crnog mora.
Rusija je više puta naglašavala da vodi miroljubivu politiku. Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev istakao je da je Rusija miroljubiva država i da nije u njenom interesu da ulazi u ratove.
Američki vojnici na vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Zbog čega su američki vojnici ranjivi pred Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala