Zbog čega su američki vojnici ranjivi pred Rusijom

© AP Photo / Mindaugas KulbisAmerički vojnici na vežbama u Litvaniji
Američki vojnici na vežbama u Litvaniji - Sputnik Srbija, 1920, 09.06.2021
Pratite nas
Kršenje pravila digitalne bezbednosti čini američke vojnike ranjivim pred zemljama-konkurentima, uključujući i Rusiju, piše američki portal „Biznis insajder“.
Prema mišljenju autora članka, glavna pretnja za američke vojnike danas, ukoliko ih otkriju na internetu, „dolazi od najbližih konkurenata kao što su Kina, Rusija ili čak Iran, a ne od sitnih terorističkih grupa“.
Prema rečima novinara, radi se o slučajevima kada nisu samo pojedinačni vojnici ostavljali „digitalne tragove“, nego i avioni ili brodovi za podršku tokom borbenih operacija.
Kao primer se navodi situacija iz 2018. godine kada su pomoću popularne fitnes-trekera „Strava“ razotkriveni podaci o lokacijama američkih vojnih baza, kao i rute patroliranja američkih vojnika u Siriji, Avganistanu i drugim zemljama.
Pritom, kako dodaje autor članka, u pojedinim slučajevima kretanje pomorskog ili vazduhoplovnog saobraćaja prati se na javnim sajtovima u realnom vremenu.
„Po pravilu, vojnici znaju da je potrebno da budu oprezni, ali je teško da se kontrolišu drugi koji nisu upoznati sa tim, ili nisu navikli na ličnu ili operativnu bezbednost. Neki od najgorih prekršaja su označene porodične fotografije“, ističe novinar.
Na osnovu objava na društvenim mrežama, ne samo vojnima nego i ljudi iz njihovog bliskog okruženja, mogu se dobiti informacije o lokaciji ili radnjama objekta koji se prati i njegovom kretanju, zaključuje novinar.
Ranije je „Biznis insajder“ pisao da Rusija poseduje savremenu ratnu flotu koja se stalno razvija, predstavljajući jedinstvenu pretnju oružanim snagama NATO-a.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala