- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mediji: Sinod SPC o Temeljnom ugovoru sa Crnom Gorom 23. septembra?

CC BY-SA 3.0 / Vikipedija / Beogradska patrijaršija
Beogradska patrijaršija - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
Pratite nas
Sednica Sinoda Srpske pravoslavne crkve, na kojoj će se, između ostalog, govoriti i o Temeljnom ugovoru koji SPC i Crna Gora treba da potpišu održaće se 23. septembra, saznaje „Dan“ iz izvora iz Patrijaršije.
Očekuje se da na sednici Sinoda bude razmatran i izvještaj stručne komisije koju je formirao patrijarh Porfirije koja se bavila predlogom Temeljnog ugovora.
Reč je o tekstu ugovora u koji je Vlada Crne Gore unela veliki broj izmena u odnosu na tekst koji su obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.
Patrijarh Porfirije je, ranije, obavestio Krivokapića da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima posljednju reč po ovom pitanju.
Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić ranije je rekao da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom tehnički-pravno završen i predat Patrijaršiji, a Vlada Crne Gore spremna je da ga potpiše i da on očekuje odgovor.
„Mi smo uradili sve što je do nas i sada je to sve do Patrijaršije i njegove svetosti patrijarha da prihvati taj ugovor i ako treba negde da se koriguje i da se taj temeljni ugovor što pre potpiše. Ja ne želim da prejuduciram vreme, a vreme je najbolje kada se dve strane dogovore“, rekao je tada Krivokapić.
Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije rekao je nedavno da će vrlo brzo doći do potpisivanja Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.
„To je ušlo u proceduru, radiće se na tome. Postoji dobra volja sa obe strane da se Temeljni ugovor potpiše. To je blizu nekog rešenja, radi se o preciznijem formulisanju, da se bolje utemelji. Biće vrlo brzo“, rekao je mitropolit Joanikije.
Govoreći o mestu gdje će ugovor biti potpisan, mitropolit je kazao da je to stvar dogovora Sinoda SPC i crnogorske vlade, a da će on biti saglasan gde god se odluči da se ugovor potpiše, prenosi „Dan“.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 13.08.2021
Krivokapić o izmenama Temeljnog ugovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala